Wednesday, 31 October 2007

Beraya di Kelantan

From left Aisyah, Faiz, Afifah, Syahmi, Atiqullah and Aiman.
My beloved mum Puan Normah and my mother-in-law, Puan Zaharah.
Yang baju merah tu bapa mertuaku.. En. yusof sedang memangku Adam. Paling depan adik bongsuku Mohd Noorharif.

Masa sampai Kota Bharu lebih kurang kul 9 mlm, cuma mak mertua aku aje yg ada kat umah. Anak dara aku terus tanya "mana kak ngah?". Bila nenek die kata, "kak ngah beraya umah nenek die lagi satu" (kat Kelate gak... Kg Pendek) then she cried!! Geraaammm aku! bukan nak salam peluk cium nenek & atuk die, ingat nak play-play 2gether aje!

Pagi hari raya ke-2 'Mek' panggilan utk mother-in-law gue ni goreng bihun aje coz tgh hari ada jemputan beraya ke rumah besannya. Aku ikut aje... Anak dara aku masih bersedih so I tell her that she will met her frenz @umah yg kitaorg nak gi sat agi. (HarapX2 ada ler dieorg tur...). Ceria terus muka si Aisyah nih. My mum, dad and Arif on d way coz depa tak mo join kami smlm. Ayah aku orang Kelate gak.. area Bunut Payung. Every year aku beraya kat sana ziarah my aunt and uncle walaupun my parent tak balik Kelate. Aku ni kire wakil ler coz aku aje yg kawein Kelantanese. He..he..

Tengah hari gi umah mak mertua adik husband aku (wah! berbelit plak! alias besan Mek). Menu nasi beriani dgn gulai daging. Eh.. hubby aku makan byknyee.. siap tambah! Gue control aje tapi cuaca panas sangat hingga bergelas-gelas sirap gue minum. Ais plak tuh!! mana pantang gue nih.. Aisyah makan sikit jer coz dah jumpe geng. Grrr... Then, my mum called kata dah sampai umah my aunt so aku gi beraya sana lah plak. Dapat ler 3A (Aisyah, Aiman, Adam) kumpul duit raye! Malam my mum tido umah Mek. Actually, this is not the first time my mum tido sini since gue kawein. Oklah kalu cam ni yek..

Raya ke-3 gi jalan umah cousin gue. Kat situ jumpe cousin lain plak yg gue sendiri tak kenal. Gue sbnrnya dah kehabisan baju kurung. So, today gue pakai long blaus and long pant. Elemek... ni rumah ustaz! Gue buat bodo aje.... Around 3 pm my mum nak balik Kuala Berang dah. Actually, gue nak konvoi sekali tapi Aisyah ngan Aiman tgh seronot main bunga api ngan their cousin, tak sampai hati plak! Besok je-lah gue beransur. Agenda mcm ni pun selalu berlaku. Kata nak balik awal jadi lambat, nak balik hari ni jadi besok. Bab cam ni gue maleh nak bising coz yg bwk keter hubby I. Ikutkan adil... rasenya cam 'berat sebelah'. So sayang... please take note aarrrr!!

Raya ke-4 kul 10pg bertolak setelah diiringi lambaian oleh sanak sedara (selalu touching adegan balik dari kg nih!). Tetiba Sasya call gue... "Alaa.. orang dah nak balik ler". Sasya ni member kamcing gue kat KL, rakan ofis. Aku pun ingat nak beraya umah hubby die kat Taman Uda tapi nak buat camner! Lain kali ye Sha... sampai Kuala Berang dah Zohor. Lunch, mandikan 3A dan solat jamak terus bertolak ke KL. Sampai Kuantan dah nak kul 7 mlm, so we decide to singgah bermalam di Kuantan. Lucky, my sis baru sampai dari Mersing. So, makan ala kadar coz mum kirim nasi ayam. My hubby penat and terus zzzz...... Gue? sembang ngan my sis coz bukan selalu jumpe walaupun dia dok Rawang aje! heh..he..

Raya ke-5 bertolak balik KL around 11pg use Pantai-Timur highway kul 1.30 sampai. Hubby gue terus gi keje lepas 'pindahkan' kiteorang kat rumahKu syurgaKu.

No comments: