Tuesday, 5 February 2008

Bukit Merah.... Part II

Ni galeri kat mulaX2 sampai `Orang Utan Island'. GambarX2 penghuni sini ler...

Welcome to Orang Utan Island!! Ms first time dtg BM dulu, gue tak berkesempatan datang sini coz tak amik pakej. Kali ni nak bagi 3A seronok, layan jer la depa ni!!
Yang nie asyik berkepit ajer! Best friend ler konon... nama die Charles Junior ngan .... (er! gue tak ingat tapi betina). Umoq depa nie baghu 2 tahun. Don't worry... depa 2 ekoq ni tak dok feelingX2 lagi coz under age! Depa matured start umoq 7-8 tahun utk betina, jantan lak 13 tahun. Depa diasingkan sehinga buleh berdikari around 7 tahun ler! Dua ekor tu tak dikurung coz tak dangerous. Masih jinak dan dgr kata... mcm manusia lak jugak! KecikX2 baik jer tapi bila beso.... tuhan aje yg tahu.
Yang nie paling glamour dan 'hebat'. His name is `Mike'. Umur si Mike nie dah menjangkau 26 tahun...beb! tapi ramai peminat wa cakap lu!! Dak Ernie tu ler yg pot-pet story kat gue. Dia ni satuX2 spesis jantan kat sini yg ada pipi labuh cam tu! Menurut pakar, bukan senang or bkn sumer spesis jantan yg ada mende alah tu coz utk dpt rupe & perut pun cam tu gak, depa kena 'fight' each-other utk dapatkan betina yg depa berkenan. Dah menang, baru hormon tukar jadi lagu tu! Peh tu lak.. makin ramai awekz yg akan Q utk dptkn `khidmat' si Mike nie. Ngeh...ngeh.... tapi aku tgk die ni wat muke poyo jer biler hubby I amik gambo die! Macho ler konon!
Mike & BJ... (aku tak pasti sgt.... kekadang dgr cam 'bijih'..ntah!)
My family.... agak susah nak amik gambo penuh 5 orang cam nie, sib baik dak Ernie yg tourist-guide tu tangkap... adalah kenangan. Sebenarnya, Aiman tur dah ngantuk bangat masa naik bot tadi coz lepas main kat waterpark pagi tadi terus hubby I ajak dtg pulau ni. Tapi, bila dah berkenalan ngan all orang utan kat sini... mood terus bertukar. Seronok die biler ada sekor tur yg nama 'Nicole' nak kiss die! Heh..heh.. sib baik si Nicole tu dok dlm cermin.
Hmm... yg atas dukung hubby I tur wat balik sekor (beli ler!). Aiman bubuh nama 'Mike' gak.
Atas bot on d way back from island. Haaa..kat belakang gue penuh ngan tourist from Japan.
Tak tau camner leh bertembung ngan Mat & Minah dari negara matahari terbit ni. Tetiba jer penuh bukan satu, ntah 3-4 bot depa ajer! Asyik sengihX2 je kat kami nie. Bila gue tanya, "Japan?" depa angguk, "which part?" depa sengih lagi! Grrr... mmg dieorg tak tau bhs omputih langsung. Bila time bergambo, siap wat 'cheeeeese' lagi. Sumer dok cuit Adam. Haii.. mintakX2 putih gebu ler si Adam cam org Jepun lepas balik nih!! Around 3pm... balik bilik and zzzz.
Nie aktiviti malam. Saja bwk 3A jalan-jalan & main mainan (Alaa... machine yg pakai token tur! kat JJ and Carrefour pun leh main actually). Peh tu, pi beli souvenir terus kotX2 besok tak mo singgah sini dah! Ops.. lupa nak bagitau yg apartment gue dok tu agak jauh ngan taman tema ni. Nak jimat... Ingat nak makan kat sini gak tapi cam tak menarik aje. So, balik kat Suria Apartment beli nasi ayam (tak sedap langsung... masin lak tu!). Bedal ajer.... yg penting nak tidur, perut harus diisi. Buuuurrp!
Sempat mandi kolam lagi my little 2A nie...
Last pose from Adam and me @ swimming pool, Suria Service Apartment.
On the last day at BMLR, after breakfast bagi can Aisyah & Aiman mandi kolam plak! Aisey... ramai noo... orang tgh mandi. Depa pun nampak cam tak brp hepi ajer! Tadi pun turun b/fast lambat sikit, so mknn pun byk dah abis! Gue bwk bekas isi honey star wat bekal dlm keter nanti. Ms nak check-out tu, panas giler! Ingat nak ambik gambo wat kenangan kat entrance or kat gerbang Bukit Merah ker... tapi tak jadi ler! kang demam plak si Adam nie. So... BYE BUKIT MERAH!! SEE YOU NEXT TIME!! (biler-lah pulak yea?? berlima lagi-kah? atau.... heh..heh) Apa-apa pun, Insya-Allah kalau panjang umur.



Monday, 4 February 2008

Bukit Merah.... Here we come!

Adam is sleeping in his car seat while ibu is busy snap the photo!

Last friday on the 1st feb was a public holiday for KL and kawasan yg sewaktu dgnnya. I & hubby was planned earlier to bring our 3A to vacation at Bukit Merah Laketown Resort. This is our second time but for Aiman & Adam first time lorr... Our journey took 4 hours because of the heavy rain and construction along the plus highway. Penat-nyee tuhan aje yg tahu. Check-in kat Suria Service Apartment around 6pm and just rilex until maghrib. Masa gue nak solat asar, alamak!! telekung tak bawak you.... Sedih bangat! Camner buleh luper daa.. So, lepas maghrib gi cari kat bandar Semanggol. Takde gak... terus ke Bagan Serai. Mak oiii... dlm 20 km lebih ler! Tak pe jauh perjalanan, luas pemandangan.

Time to rilex..... masa ibu & ayah plak nak rehat from travel. Penat ooo...

Day 2, pagiX2 lagi kami dah serbu Le Lac Restaurant (ye ke?.. ntah, tak ingat sgt namanya). Our package include buffet breakfast for 2 days, waterpark entry, orang utan Island and skylift (tapi.. yg ni rosak plak!). Hmm.. yg best-nye breakfast kat tepi swimming pool. Sib baik budakX2 jer yg tgh mandi, kalau tak... `kenyang' husband gue! ops...

Smiley face from Aiman after finish his favourite meal.... nasi lemak.
Always choose cereal than malay food.... koko crunch mix with honey star.
Adam with ayah. This bb boy not fully recover from fever yet. Muka masam ajer!

Balik bilik jap, salin baju then terus gi waterpark. I prefer dieorg mandi pagi till afternoon coz nanti bila lapar baru stop and terus balik rehat. Some more kot-kot ptg nanti ujan plak!

Aisyah, Adam & Aiman pose while ayah is collecting ticket to waterpark.
U all penah jumpe `Pak Bedal' yg paling friendly?? Ini-lah rupe-nyee! ngeh..ngeh..
Takut air... (first time kat waterpark). "Awat lain macam jer kolam nih! Biasa ibu mandikan Adam kat umah, tak ler beso mcm ni...."
My peberet pic.... Ayah & his two little kids. Muaaahh...
Memang 2A tu sakan ler main air sampai biru bibir dan kecut jari kaki & tangan. Adam tidur pun dah bangun balik daa... (I siap angkut stroller masuk waterpark ni! ngeh...ngeh..). Puas gak I pujuk dieorg tapi susah noo lastx2 ibu dieorg lak yg join! Yeeehaaa... terase cam budak remaja lak! Bak kata hubby I..." tadi ayah tgk ada sorang mak cik tur... main air ngalahkan anakX2 die!" Mak cik die panggil I.... ok lagi tu coz Aisyah ms mulaX2 I pakai serkup tu, korang tau die ckp apa... " Ibu nie macam orang gaji ler... yg dlm citer Jelatang tu!" Grrrr....
Wokey... wa nak chow lu... to be continue! Daaa...