Wednesday, 23 July 2008

Cerita Aiman pulak!

Mlm tadi, masa tgk citer Mr Mama kat TV3....

Aiman : ibu, abang (nick-name kat umah) nak umah mcm nie ler...
Ibu : alahai sayang... besar sgt rumah nie, tanya ayah bila nak beli utk kita!
Aiman : Ayah, bila nak beli rumah mcm nie?
Ayah : rumah macam mana? (buat-buat tak faham...)
Aiman : yg ada tangga kat atas ni laa... Abang tak nak rumah tangga kat bawah mcm rumah kita ni...
Ayah & Ibu : ?????
****Walk-up apartment kan kena panjat tangga till sampai depan pintu kami, kalau banglo or teres ada tangga kat dlm umah!!!****
############################

Smlm, ms tunggu Aisyah balik dr sek... I berbual ngan cikgu Taska(Shaz) dieorg.

I : Aiman makin nakal ker Shaz? (coz Aisyah selalu report kat I)
Shaz : Aiman nie ramai geng kak... mmg notti sikit, tapi... hr tu sy berjaya diam-kan dieorg!
I : Shaz buat apa?
(risau gak I... dieorg torture anak aku ker?)
Shaz : Shaz warning dieorg, kalau die bising lagi... nak panggil `tukang sunat'... sunat dieorg sumer!!!
I : Dieorg tahu ker Shaz... sunat tu apa?
(coz gengX2 Aiman nie age 3-5 yrs old jer)
Shaz : mau-nya tak, kak! semua diam terussss...
I : kah...kah... kah...

Tuesday, 22 July 2008

Biler anak dara aku bercerita...

Mlm tadi, lepas dinner aku join hubby & anakX2 melepak kat ruang tamu (dieorg makan dulu... gue `penutup'). Terdengar conversation antara Aisyah dan ayahnya.

Aisyah : Ayah.. nak dgr satu cerita?
Ayah : hmmm...
Aisyah : Ada seorang budak nama die Ali. Cikgu bagi soalan suruh die jawab...
Ayah : Apa dia?
Aisyah : satu campur satu brp?
Ayah : Hah.. kakak tahu tak?
Aisyah : Bukan org ler... Ali-lah. Ayah dengar je-lah...
( mcm marah je kakak nie coz ayah cam tak layan die!)
Aisyah : Ali ni tak tahu, so die tanya mak die... tahu mak die jwp apa?
Ayah : hmm...
Aisyah : Nasi Goreng!! sbb mak die tgh goreng nasi. Dia tak puashati, die tanya ayah die plak.
Ayah : Ayah die jwb apa?
Aisyah : Perdana Menteri!! sbb ayah die tgh tgk berita psl `Pak Lah'.. Ali tanya abg die plak, Abg die jwb.. Main Game!! sbb abg die tgh main game. Ali tanya nenek die plak... baru lepas solat, nenek Ali jwb... Alhamdulillah!!
(agak-nya semua org kat dlm umah Ali nie... `pekak Badak' kott... Gue fikir ler!)
**********************************************************************

Besoknya, kat sekolah... cikgu tanya Ali :
Cikgu : Ali, satu campur satu berapa?
Ali : Nasi Goreng, cikgu!
Cikgu : (loyar buruk bdk nie... tanya soalan lain-lah!) Ayah awak kerja apa?
Ali : Perdana Menteri!!
Cikgu : (bdk nie.. nak kena nih!) Awak buat apa mlm td?
Ali : Main Game.
Cikgu : (patut-lah...) Nak saya bawak awak jumpa Guru Besar tak?
Ali : Alhamdulillah! Betul tak cikgu jawapan saya???
Cikgu : Aaarrghh.....

LastX2... aku yg berdekah-dekah. Ayah-nya cuma senyum simpul. Tak lawak ker frens?? he..he... sorry ler yea, lawak budak darjah satu. Itu ler gaya-nya!

Adiosss!