Friday, 26 December 2008

MaaL HijRaH & HaPPy NeW YeaR!

This is my last n3 for this year! I'll be on-leave starting today till 1st Jan 2009. So frens... C U next year arrrr! Gonna miss all of u.....

Gue nak highlight sket peristiwaX2 menarik bagi-ku in year 2008 nie :

Blog gue ~ dah cecah lbh sethn usia... (kalo di kira dr 1st N3 around Sept gitur!) & Org yg bertanggungjawab meng-introduce tis Blog world 2 me was..... Cik Riko a.k.a Nurul mum to Sofea & Alisa. Thanks dear, u're wonderful to me! (ewahhh...) Gue juga berjumpe face-to-face dgn rakan blog pertama-ku iaitu..... Nazatul Hamimi @ Cik Puan Mimi kiter yg glamer ittew! Hepi sgtX2 tawww!

Cyber Frens ~ Thn jugak gue dpt ramai kengkawan cyber termasuk-lah my FP sifu... Aimi Jalina @ Kamalina & dapat jugak jumpe dgn-nya lepas raya Aidilfitri hr tur! Seronok gilerrr arrr... GengX2 lain juga tidak ku lupa such as Yong, Farah, Jue, Zana, Zuera, Cik Linn, Iena, Ida, Izman, Janna, Su-anne, Kak Watie, and sumerX2-lah... (maaf... kalo gue lupa nk sebut yea!) dgn ucapan.... Suke tawww dpt kenal u all sumer!

Aisyah achievement ~ Thn pertama anak pertama-ku ke sekolah berjalan lancar. Alhamdulillah, die dpt Score 5A utk sumer exam tis year. Hope next year will be better!

My 2 boys plak ~ semakin hr semakin notti.... mmg mencabar jiwa-raga-lah membesarkan boy compare to girl nih! Saper setuju ngan pndpt aku nie wehhh???

Dugaan berat ~ payah utk aku ceritakan di sini... cuma... aku & hubby di uji dgn SATU dugaan yg agak mencabar. Aku redha..... Ya Allah, kepada sesiapa yg berhati busuk itu.... kembali-lah ke pangkal jalan. Ingat-lah... hanya Allah yg Maha Esa & kepada-Nya kami mohon. Alhamdulillah... setakat ini kami berjaya dan mengharapkan kejayaan ini berkekalan. Frens... doakan kebahagian kami, yea?

Murah rezeki ~ Even thn nie... takde tukar keter, tak tmbh umah or tmbh bebe pun lom bersedia lagik (ahaks...) tapi kami maintain dgn apa yg ada & selalu bersyukur dgn kurniaan yg Allah berikan ini. Amin.

Salam sayang dari 3A utk semua yg membaca di kala ini.


SeMoGa KiTa BerJumPa LaGi di YeaR 2009....






Tuesday, 23 December 2008

KeMahiRan SosiaL si kEciL

Aiseyyy... minggu ni lom update lagik! kalo I tak tulih apepe this week, harus bersawang nanti blog kesayangan-ku ini. wokey-lah... meh kita sharing info yg I petik (ewah.. cam petik buah laks!) dr mag Pa&Ma keluaran Dis. Ekcelli for kids age 3-4 but lagi awal, lagi bagus,kan? Jom scroll down....

1) Ajar ucap Tolong & Terima Kasih - kalu nak islamic lagi... ajar-lah Bismillah (ni gue yg add taw!) sblm buat apaX2 kerja. 3A nie `hangin' sket... kekdg jer depa ucap!

2) Berkongsi - mmg sukar tapi ajar anak pulangkan or "minta pinjam sekejap ehh..." (gue add gaks nie) esp toys. Biasa-nya 3A gaduh sesama sendiri jer... kalo menan org lain, depa ok jer!

3) Hormati perasaan org lain - bantu anak fahami emosi sendiri. Cth : Aisyah penah ckp... "Ibu, naper rambut auntie tu merah?" sib baik akak tur senyum jer kat gue...

4) Jangan ganggu- cth tgh tepon... suh anak wait & don disturb, k? yg ni... 3A selalu kaco gue! aisey...

5) Minta Maaf- latih anak mengaku salah & say sorry! Gue akui mmg susah... for Aisyah ok but not Aiman.

6) Belajar tunggu - suruh mereka kira 1,2 till 10 or "sekejap lagi ibu ambil yea?" yg nie nmpk mudah tapi biase-nya depa HOT & merajuk!

7) Adab meja makan - Cara betul utk makan cth jgn cakap bila mknn dlm mulut (Aisyah selalu kena marah time cenggini...)

8) Bersalam - Senang jer kan? Adam dah apply since below 1 year lagik!

9) Tidak terlalu agreasif - konsisten & tak meragam tanpa sebab! yg nie... Aiman selalu buat hal, kalo x dpt sesuatu... ngamuk & nagis tak henti... lecehhh arrr

10) Bkn semua milik-nya! maybe anak akan minta belikan toys yg sama dgn kawan-nya... guna psikologi anda menangani mslh ini (kes cam nie pun Aiman jugak.... suke nunjukX2 kat geng die kalo ada mende baghu! grrr....)

So, tu-lah kengkawan... I apply-kan dgn hidup gue with my 3A. Memang sukar tapi kena ajar dieorg from NOW! Biar anak ikut cakap kita... jgn kita follw dieorg, k?

MeRRy ChristMas (for those who celebrate this eve!)

& SeLaMat BerCuTi (bg yg amik on Fri terus ke tahun baru Maal Hijrah!)