Thursday, 20 September 2012

The story about CIFP

As Salam frens...

Hr ni rs nk share about my study-lah! Today Part 1 nyer... (dh mcm citer Adam & Hawa Cik Puan Nurul nyer Sinopsis-lahhhh! hihihi ). Uols ok tak? Ni sajer nak bg semangat kt aku ni haaa.... (yg agak maleh nak wat revision & start the assignment! huhu...)

Smlm, I attended my 1st class for this Sem (der update dlm FB pun!). Next class is tomm. Wahh... mcm packed jer kn? No..No.. ekcelli, my class scheduled every 2 weeks for 1 subject. So, another 2 weeks plak-lah class gue tp lps ni every Mon & Fri (class smlm tu sbnr ganti `Hari Malaysia tu...).

INCEIF building ni kat area UM tu jer, sblh MAHSA College or... blkg INTAN tu. So... tiap kali der class, I'll go out early around 5pm frm office to LRT Stsn Tmn Jaya to catch a 'Inceif shuttle van' schedule on 5.35pm. If I miss the shuttle, next will be 6.15 and as per last2 Sem... I'll always `burn' the half an hour class coz Jammed-lahhh sbb der Federal Highway kt situ! So, for this Sem I decide to reach there early as yesterday.

Fees? Ekcelli korang bulih google jer... Inceif. Tapi, gue bgtaw ler sikit sini. For CIFP, ade 3 part kene complete which consists 8 subjects ONLY. Fee yg wajib dlm RM 500-RM600. So, korang kire-lahhh....tp NO NEED to pay LUMP SUM. Byr apa yg kite ambik for that Sem jerrrr! Tu yg wajib, yg optional nyer... tutorial class cost RM300 & Pre Exam Seminar (PES) RM 500 per subject. Yg bestnyer.... starting June 2012 Sem, I dh tak payah susah2 kuar duit... coz dh dpt SPONSOR! Alhamdulillah... cer tgk ini BDREF. So, tak mcm last2 sem... byr dulu then withdraw KWSP. Syaratnyer kene habiskn jer! Kalo tak abiskn dlm ms 6 thn, kene ler byr balik!!! InsyaAllah... akn ku cuba habiskn selagi ter-mampu!

Now, I ada 2 lagi paper in Part 1 yg nk abiskan! For Sept Sem nie... I mix dgn 1 paper in Part 2 nyer (sbb dh biase ambik 3 subjects in one Sem.). Psstt... sbnr aku dh ada paper repeat taw! adehhh... tu lar... maleh sgt nk wat revision! Ok frens, I chow lu... Ade ms kite continue in Part 2 yg mn I nk share stories psl student2 yg I kenal kt sini. Mcm2 background you....

Bye!

6 comments:

Cho Zila said...

siapa yang buat lagi CIFPni??? ko buat sorang2ker... aku teringin tapi malaih..

Nur a.k.a admansyah said...

En Yusoff SIDC pun join join-lahhh

Betul tu... kalo x kuat smgt, maunyer kene byr balik sumerrrr

Pikir masak2 nooo

Nurul a.k.a Riko said...

Baguslah laling...nko ada minat utk belajar...sebagai kawan aku akan sentiasa kasik nko semangat.

Kalo kat dept. aku nie..ada gak staff dok study utk amik exam CFA...ada ajer masa terluang baca buku...suka tengok.

Pray hard semoga paper yg nko kena repeat tu akan lulus...insyaallah. Amin.

Nur a.k.a admansyah said...

InsyaAllah... Tq

Cho Zila said...

nur gambar baru yerk... tudung berlapis2 gitu...

Lily Jingga (LJ) said...

Assalamualaikum sis.. saya berminat nak buat cifp ni.. cuma saya tak faham cara nak apply... lepas hantar online application tu, kita kn hantar by post ke senarai yg dia bagi (gambar passport, processing fee, cert etc).. yg yuran 3000rm tu blh bayar kemudian x?

terima kasih sis..=) jazakillahu khair..