Thursday, 9 October 2008

Lagi Cerite Raya... @Trg!

3A with moyang, Hajjah Embat a.k.a `Chek' (gue punye nenek daa..)

Raya ke-3 kami bertolak ke K.Berang lepas beraya kat Pasir Tumbuh. Ayah 3A solat jumaat pun on d way. Tak jem pun & sampai around asar. Sunyi jer? rupa-rupanya my mum & dad tido, my 2 auntie & askarX2 dieorang pi beraya kat K.Trg. Ekcelli kami ada mak sedara dok sana tapi gue kalu tak `attach' ngan my mum... tak pi coz SEGAN! (aku nie pemalu gaks...) Cuma adik gue, Nadira ajer yg dok main Ziyad kat depan umah. Depa nie beraya kat Kedah 1st raye tu. (sorry! lupa nak take pic! heh..)


Aisyah & nyang! 2 heroes tur dah lari dah...

Story sket :- Moyang gue ada anak 8 org (2 anak tiri or anak arwah atuk gue) Umur die dah menjangkau 90 thn dah. Mak gue anak ke-6, kakak & abangnya dok kat KT & K.Berang jer cuma mum dok Kuantan, 2 adik pompuan sorang dok Ipoh & yg last tur plg dekat ngan umah gue... Wangsa Maju. Tokeh kuih raya!

Cucu nenek aku around 30 lbh jer tapi cicit tak ter-kireee! (peninglah... br nak kireee, dah tambah lagi! tgh produktif ler katakannn...) Tapi yg plg aku teruja sekali ialah berita perkahwinan anak sepupu aku! dah lama aku tunggu coz... moyang 3A nie kalau panjang umur... tahun depan boleh dapat CUIT, errr... 5th generation! u all pangey apa??? Org nogori kata `Oneng' ye dak? heh... Insya-Allah

Dok Kuantan sehari dah kena balik KL. Tu pun aku extend sampai ptg br bertolak! kejap jer masa ngan mum & dad... tak puas tau! tapi dah nama-nya raye kan? dah dekat kul 6 sampai Temerloh, umah Aimi. Ops! for frens info... Aimi Jalina a.k.a kamalina nie member cyber! Dia-lah SIFU yg bertanggungjawab `membimbing' gue ke Dunia FOTOPAGES! Mmg dah lama dah gue teringin nak jumpaan maybe sbb age kami dekat & ms ber-YM rase MESRA gitur! ewaahh... pssst: extra info... dah ler fav kaler die Purple, umah die pun cat Purple gaks! ishh..ish...

Left: Aimi, Rose & Nur. MasingX2 pangku anak ... (Adam Xleh lepas... ada jer `aksi' nak di cuba-nya! grr.. grrr..)
kamalina3773 & admansyah. muah.. ha..ha... (nama kami di alam cyber!)
Aimi, thanks for being such a GOOD cyber fren to me! Thanks for invite me & really hope to see u again. Sorry coz Adam dah sepahkan rumah awak yg amat-lah bersih! pandai tol ibu Haziq, Rafiq & Taufiq nie kemas... tersusun rapi. Malu-lah nak compare ngan umah I. Lastly... Aimi, don't blame yourself for our headache jammed!!! Mmg ms kami bertolak dr Kuantan pun dah sedia maklum yg KARAK JAMMED! cuma tak sangka... seteruk tur! dah ler Adam muntah, Aiman tumpang semangkuk coz tak tahan! he..he...
See photo dak kecik nie tido dlm kete! dah mcm kat umah dah.... sib baik kakak dok depan & Aiman sblh I. To Mr Nazri a.k.a ... my HoneyStar... sabar yea yang! tu-lah dugaan nama-nya! lenkali kena PLAN WISELY. Ekcelli, my hubby nie tak suka drive mlm... so bila jammed + plak ujan... haii.. `MASAK' ler jadi-nya!

Tuesday, 7 October 2008

Warna-warni Aidilfitri 2008

Gambar family-ku di pagi Syawal. Nampak cam ok je kan? tapi... amatlah susah coz dak yg plg kecik tur takleh dok diam! kopiah pun di cabutnya! picca nie yg plg ok, layan jer...

Presenting... ni family my sis-in-law : Sani, Yusniza (my SIL) with her kids Aina & Haris. Err... ada lagi dlm perut tu! tgh tunggu masa jer nak kuar...
My youngest Bro-in-law : Nasrom (Su Mat to 3A), Laily & the cubby hero... Haziq Najwan. Pic nie plg last coz kena tunggu Haziq bgn dr tido dulu... he..he..

Ops! Yg takde dlm kamera-ku is my eldest sis-in-law, Yusni & another bro-in-law, Yusri. Ntah camaner leh takde dlm camera-ku ini! And oso my MIL & FIL coz dieorg lambat blk dr masjid solat raya (dieorg selalu gi kat Masjid Tuan Guru!).
Ceria di Aidilfitri... Syahmi (4 thn.. geng Aiman), Maisarah (5 thn), Afifah (same age with Aisyah beza 2 minggu aje!) & Atiqullah (8 thn). Atiq, Fifah & Syahmi nie adik-badik & ada baby age 8 mos named Wajihah. Maisarah plak anak tunggal takat nie. Sumer kazen 3A.
Bersiap-sedia sblm collect duit raya! 3A with cousins... yg plg depan tu Haris.
Ni ler 3 dara pingitan version Kelate! heh..heh... `Jurus' tak kami? boleh wat menantu nie...
***Bhs Kelate : jurus = baik, molek, dgr kata***
Dua hero tgh kira duit raye. Pak cik Kayoo!!! "Siapa mangsa kami seterusnya nih?"
Last pic, my handsome boy... Aiman. Bergaya tol die ngan sampin baru! (pstt: ayah die beli kat Maidin ajer rege RM *.90 jer! he..he..)

Nie jadual raya kami hr tur :

Sat 27/9 : KL -------- Kuantan (3A's Uwan a.k.a my mum)
Sun 28/9 : Kuantan -- -Kota Bharu (3A's nenek a.k.a. my MIL)
Mon 29/9- Fri 3/10 : Kg Panji, Kota Bharu
Fri 3/10 (ptg) : Kota Bharu ---Kuala Berang (3A's moyang a.k.a. my nenek)
Sat 4/10 (lps Zohor) : K. Berang ---- Kuantan
Sun 5/10 (4 ptg) : Kuantan ----- KL

Jammed Raya :

***Perjalanan K.Berang - Kuantan hanya 3 jam or 2 half aje tapi kami stuck di K.Berang ajer selama sejam lebih! Kami sampai kul 6 lebih... huh!
***Perjalanan Kuantan ke KL ONLY TAKE 2 AND HALF HOUR! and kami sempat singgah di Temerloh (very sweet moment with Aimi's family! Thanks my dear friend... Hope to see u again!). BUT KARAK THE WORST... Imagine kami kuar dr Temerloh hampir kul 7 tapi kami sampai KL at 12 midninght! Waaarrgghh....

~~~more pics on d next N3 & beraya di rumah sifu-ku, Aimi Jalina & family! TUNGGUUU...

Monday, 6 October 2008

Kad Raya kengkawan & Tag!

From Yong mama Chem.
From Mimi... mama Farhan & Emily. Ada blinkX2 lagi you!
From Nurul ibu kpd Sofea & Alisa.
From Janna @Keningau.. mak kpd Sophea, Laila, Yasmin & Aina.
From Iena mama Jannah & Rizqi.
From Ida mama Nadhrah & Nafeesah.

Jawab Tag dr Mimi :

Brp pasang baju raya thn ni & kaler apa?
3 pasang jer...( ekcelli plg byk takat nie kottt! biase-nya 1-2 jer!). Kain jenis `Angkasawan' satu, kebaya Oren & last... sempat aku rembat kat First-Lady yg ready-made! ntah... tetiba je aku berkenan kat manik bertabur kat baju tu! Kaler tema.... BIRU. (yg kelakar-nya... ms raya pertama tu... 3 family my in-law pakai kaler Biru.... dah jadio `Haru-biru' heh..heh..)

Makanan raya tradisional fav gue?
My MIL mmg buat Nasi Dagang every year! Mmg spesel ler sentuhan my MIL ni. Kalau my mum plaks biase-nye Nasi Minyak or Soto. Fav gue... tak kisah asalkan mendeX2 yg mengenyang-kan nie sbb aku dgr `orang luar' (selain dr Pantai Timur) selalu hidang ketupat + rendang + nasi Impit... ye ker? aku tak `puas' ler... dah biase jumpe nasi pagi raya beb!!!

Biskut raya fav?
Ekcelli aku mmg tak gemor sgt ngadap miskut raye ni coz aku lbh prefer kerepek or kekacang! Tapi... setelah di timbang-tara... gue rase... gue suka almond london. Tapi tu dulu-lah... thn nie gue rase ada beberapa jenis biskut raye Version BARU dr mak su gue (yg mmg Tokeh kuih raye Glamor!) sedap bangat!!! nanti gue tanye... apa ke nama-nye wehh...

Brp duit raya yg saya dapat? and spend kat budakX2...?
Lepas kawein mmg tak penah dapat (even dr Mr Hubby... Waaarrghh!) and spend pun tak byk... dlm RM200-300 aje! (tak termasuk utk my mum & Dad tau!) and anak buah RM10... (tak sampai 20 org!) yg lainX2 tu... jiran & sedara yg dtg beraya! Tapi... yg `Open House' tak masuk budget lagi nih??? maner mak cik nak korek nie...?

XTVT mlm raya?
Gosok baju daaa..... & tgk 3A & anak buah main bunga api. Sapu sampah sikit & nolong tengok my MIL buat Nasi Dagang. Bukan senang wooo.... takat kome ada resepi kat tgn... belum tentu jadik best tau! kena practice byk kali... gue pun tak berani lagi ooo.... makan gue `Ada berani' ler... heh..heh...