Friday, 28 December 2007

Doa Iftitah by Aiman


video

This is my favourite video. Muhd Aiman Najmi recite the 'Iftitah Doa' which is he learned at Tadika Sufi. It's a wonderful thing for me at his age..... 3 years old!!! Hope u guys enjoy it!

Wednesday, 26 December 2007

Aisyah go to School

Nuraisyah Irdina is wearing her new pinafore, new shoes and new socks.
New style.....
New look.....
Lastly, tak ketinggalan.... smile ala-clown! My lovely daughter.

Testing.... I asked her to try her new pinafore and baju kurung before the 'Big Day' comes. The Orientation Day for Sek. Keb. Wangsa Jaya is on 31st December 2007. So, I have to prepare all documents such as copy of birth cert, immunisation shedule, form have to fill-up and photo.... passport size! Alamak.... not ready yet!!! biler gue nak bawak Aisyah pi kedai gambo nih!! Memang tak banyak masa daa... Actually, bukan gue & hubby nak tunggu last minit cuma memang masa tak penah nak cukup-nyeeeee! (tak paham plak!). Gue satu famili baru balik dr beraya Aidiladha/Qurban di Kota Bharu. Letih... penat tak hilang lagi. Itupun gue beli pinafore kat supermarket 'Pantai Timur' kat Pengkalan Chepa.

Nanti gue citer pasai Raya Haji plak! Gue takde mood sangat coz stranded jammed (everybody knows....) and terlupa bawak balik kamera! VeryX2 frustrated..... Nanti nak mintak adik ipar gue Mohd Nasrom download kat CD coz die jer yg rajin klik! klik! kat kg dr dulu sampai la nie! Heh...heh...

Thursday, 13 December 2007

Adam Close-up

Muhd Adam Nazrin @9 pm on 17th May 2007.
One month old ms gi injection @Klinik Pakar Kanak-kanak Dr Shanaliza.
Meniarap ms 3 months old.
Zzzzzz......
Adam Nazrin @ 6 months old. Happy hour!!

Since stock market so slow.... nothing to do... so I decided to upload gambar Adam since birth. Tapi, takleh letak banyak coz tak tau cara!! (gue ms dlm proses 'pembelajaran').

Muhamad Adam Nazrin lahir at 9pm on 17th May 2007 at Naluri Medical Centre. Actually, all my 3A I gave birth at that place. Miracle thing happen was they born at the same weight... 3.10kg!! Semua lahir cara normal 'episiotomi'. Adam keluar sebelum doktor sampai. Alhamdulillah... sib baik takde apa-apa! cuma Dr. Zana pesan next time if I pregnant and time nak deliver tu dia nak kena 'stand by' awal. Tak nak berulang kes cam nih!

Adam nie tak banyak karenah cam kakak ngan abang die gak! Cuma... susah nak tidur siang aje! 2A dulu mmg kuat tido sampai umur sebulan buleh naik 2kg! Tapi Adam ms inject 1 mth tur cuma 4.75kg aje! Masuk 3 bulan pun cuma 5.7 kg jer. Apa-apahal gue bersyukur... asal baby sihat, development ok... oklah! Dia meniarap pun ms 2 1/2 months.... plg cepat antara 3A.

Now, Adam dah pandai seret dada... menyusur ke sana ke mari hingga ke dalam bilik (dr ruang tamu). Bila nak merangkak nih?? 17hb nie... dah masuk 7 bulan. Kejap jer!! Nanti gue sambung cerite lagi! Bye then...

Tuesday, 11 December 2007

Musim demam....

What to do? tawakkal aje ler supaya tak lebih teruk.....

First, Adam yg kena coz die baby lagi and senang dijangkiti. Dah baik demam, selsema ngan batuk plak! Then, Aiman pun... 2 hari berturut badan panas!! Nasib baik malam aje. Siang sihat sampai terlompat-lompat...pelik!??@@##**. Semalam, Aisyah lak! kakak nie... mmg susah nak demam tapi bila kena mmg 'heavy' panasnya and InsyaAllah cepat aje baik. Cuma masa HEAVY tur kena be careful takut jadi mende-mende yg tak diingini. So far, Alhamdulillah.... takde apa-apa!

What's new? Hmm... just wanna tell something about my husband. Last weekend he cut his hair with new style. Guess what??? Rambut cam Mawi tur... Crew cut?? yg ala-tentera tu... Tak reti gue nak nyebut!! Gambo?? heh..heh.. takde coz gue tak sempat nak snap! Lagipun, die tu kan pemalu orangnyeee...

Tuesday, 4 December 2007

Sepetang Di KLCC

Aiman Najmi & Aisyah Irdina.
My lovely 3A..... Eldest senyum cam 'clown', youngest tertunduk malu and last gaya ala- Ultraman!
Adam first time naik buai ni.... muka gabra plus terkezut!
"Babai... semua!! Adam nak balik dah....." (baru belajar bye-bye).
Me & Adam. Photo taken by my hubby.

Last weekend gi KlCC setelah 'berkurun' lama tak beriadah. Kalau tak silap gue... last time masa pregnantkan Adam 7 bulan kot! Bayangkan..... Sian kat budak 2A nih! Bila weekend aje asyik jerit nak gi KLCC aje! Normally gue buat bodo aje. Oleh krn cuaca baik, mood pun baik... hubby kata Ok, Ok-lah!

Sampai sana, terus tak ingat Ibu & Ayah dah! Terpaksa husband I kejar depa.... takut ilang kang! Biasa aje kes-kes cam ni kat tempat awam. So far, belum terjadi lagi kes ilang 3a nie... mintak simpang! Cuma, ada sekali kat Carrefour.... HAMPIR!! Aiman yang nakal tertinggal kat blkg... lastX2 nampak die nangis dah! Heh...heh... tau takut! Nauzubillah...

One hour aje dah balik coz Aiman dah ngantuk coz die 'standby' dr tgh hari nak gi KLCC. Dlm keter terus zzzzzz....

Tuesday, 27 November 2007

School Holiday!

Dah seminggu sekolah start cuti. This year gue and hubby tak plan gi manaX2 coz Adam kecik lagi. Last sekali gi holiday kat Genting Highland.... itu pun tak bermalam. Ms tu dah pregnantkan Adam so, tak masuk dlm Theme Park. Rugi... takleh play game yg heavy! Aisyah & Aiman tak kisah.... asal dapat main jer! yg simple pun takper. InsyaAllah.. Adam beso cikit, baru leh gi Cuti-cuti Malaysia! Actually, gue nak ajak 3A pi WATERPARK. Kenangan bercuti di Bukit Merah Lake Town memang best!! Main air sampai tak ingat daratan. Sedor-sedor dah lapo! Peh tu, bawak my mum and Arif sekali. Best bangat!!! Gue dengar ada yg baru buka kat Perak. Tambun?? tak pun... kat Sungai Petani tu. (Apa ntah nama tempat tur!..) Nanti gue survey. Yang penting 3A happy....

Since last week gue dok survey sekolah agama utk Aisyah. Standard one nanti, die sekolah petang. So, kena arrange session pagi. Cari punye cari, Taska Sufi tempat 'bakal' day care die mmg ada ajar Fardhu Ain dan kelas mengaji Quran. Canteeekkk! Cuma, kena sediakan fulus je-lah! Zaman la ni.... sumer duit! So, smlm jumpe Shaz (owner) suh die kire all 3A charges! senang.... jangan lupa Shaz, DISKAUN bykX2 sikit! heh.. heh...

Thursday, 15 November 2007

Twinkle Tots Graduation

Gambar Aisyah pegang 'ijazah' Twinkle Tots sign by Mama Siti (Director) & Nani (principal).
Aisyah di belakang tabir sebelum persembahan.
Persembahan tarian 'Dikir Puteri' oleh student 6 years old. Aisyah yang tepi sekali.
Lepas persembahan sempat pose dengan best friend, Sofea dan Syafiqah.
This is my loving hubby... Mr Nazri and kids. (His face tak pernah nak senyum dlm gambar!)

Ahad 11.11.07 berlangsung majlis konvokesyen Aisyah di De Palma Hotel. Majlis yang agak 'grand' untuk budakX2 tadika (aku kira-lah coz zaman I dulu takde mende cam ni). Oleh kerana meja dah siap ada nama parent, so aku tak dapat dok ngan best friend gue, Nurul. Mati kutu-lah aku!
Lepas VVIP masuk (maaf, aku tak kenal siapa VIP tur..) muzik cak lempung bermula. Sebijik cam aku grad kat UUM tahun 1998 dulu cuma bezanya muzik kami Gamelan. Tak sampai 10 minit, bermula persembahan anak dara gue tuh. Heh..heh.. sebijik cam aku gak. For information gue penari wakil Kolej Mas dulu! Yang paling tepi dan kecik sekali tu-la Aisyah Irdina. Menari pun asyik pandang kengkawan aje! Dah habis tu, budakX2 4 & 5 years plak wat persembahan. Comel dan kelakar nengok. Around 3pm, baru majlis bagi ijazah. Masa ni aku betulX2 sedar yg Aisyah d smallest student for 6 years old. Takpe.. nanti ibu beli susu GROW! (Bior tinggi cam her uncle-uncle kih..kih..)
Pukul 4 baru dapat makan. Gue lapar bangat... tengok menu main is Bihun and nasi goreng! Lain ada rojak, nuggets and ayam ala KFC. Frust... tapi makan aje ler. Ms ni baru bertegur sapa ngan 'orang sebelah' gue. Husband die 'Air Force' and wife Dr Mastura bertugas kat Pusrawi. Dah kenyang, baru gi amik Aisyah kat blkg stage. Dah nengok dekat baru I perasan make-up Aisyah. Tebal... hampir tak cam coz sama aje ngan others. Masa nak balik tu, aku tgk ramai yg ambik gambar ngan teachers and Mama Siti. But.. pity Aisyah coz ayah die dah pi amik keter and I dukung Adam. sorry sayang... some other time! (biler lagi??). Anyway, congratulations to Nuraisyah Irdina kerana berjaya menamatkan pengajian di Twinkle Tots. Alhamdulillah.. Aisyah dah buleh baca buku citer dan newspaper dengan lancar cuma English tersekat-sekat sikit. Thanks for all teachers @ Twinkle Tots. JASA KALIAN MENDIDIK ANAK BANGSA AMAT KU SANJUNGI. TERIMA KASIH.... (utk bekas guru-guru-ku jua!)

Tuesday, 6 November 2007

MamiBaby Keluaran Nov 07

Happy... Happy... sangat coz smlm ms belek-belek mag MamiBaby terbaru "Alamak! Adam Nazrin!!" Ada muka baby gue ler... This is d first time gambo Adam kuar majalah. He.. he.. actually ni ler hobi gue since bergelar ibu hampir 6 tahun! Menghantar gambar 3A dlm peraduan or suka-suka pun ada. Bukan apa, seronok bila tgk gambo depa kuar... Cuma yg tak seronotnyee... bila nak pi amik hadiah! Pernah zaman Aisyah dulu, gi sampai PJ (KarangKraf Ofis). Muke hubby gue dah mcm cuka coz die mmg not familiar with PJ area. Nasib baik dapat hadiah set mandian plus bedak satu kotak beso! save budget for few months. Pernah gak satu kali ms gi amik hadiah Aiman plak, kena kejo dek anjing! Dapat hadiah.... toys aje! Marah betul my hubby ms tur! He..he.. Jangan maree ye Yang, nanti cepat tue! Dan yang paling best sekali bila ms anto peraduan Bayi Comel Carrefour 2006. Hantar dah ler last day, tup-tup ms dieorg called Aiman dpt Grand Prize!! Free Pampers All night setahun. Besttt....

14th Nov sok lusa nie, genap 6 tahun usia puteri gue Nuraisyah Irdina bermakna dah 6 tahun gue jadi ibu mithali. Peewiiit!! Tak sangka dah beso anak dara gue nih! Lagi 2 bulan, dah masuk darjah 1. Aisyah dapat masuk sekolah Wangsa Jaya, Seksyen 4 setelah gue tukarkan die from sekolah glamer.. Sek. Setiawangsa. Actually, aku ni cam takde pendirian plak. Ms first dapat Sek. Setiawangsa tu, gabra sikit coz hubby I cakap susah nak arrange transport. Dulu, ms I nak register die kata OK die buleh amik & anto. Dah dpt, die tak nak plak! Grrr... Yang paling sedih is bila best friend gue, Nurul bagitau yang Sofea at last dapat Sek. Setiawangsa!! Tak pe yea Riko.. moga ada hikmah di sebalik perpisahan ini.

Thursday, 1 November 2007

Adam Vs Aiman




Masa cuci gambar raya itu hari, belek-belek gambar Adam... teringat Aiman pun ada pose cam tur! Sib baik jumpe kat drawer, terus gue tampal kat sini.
Which one Adam? Yg atas cadar belang tu... Aiman masa 4 bln. Masa umer Adam 2 bln tur.. byk muka Aisyah! But now... ada Aiman junior plak! Heh... Rambut Aiman halus dan perang same with Adam cumer... Adam 'tak berapa cerah' cam Aiman! Apa-apa pun buah hati gue... CAYANG!

Wednesday, 31 October 2007

Beraya di Kelantan

From left Aisyah, Faiz, Afifah, Syahmi, Atiqullah and Aiman.
My beloved mum Puan Normah and my mother-in-law, Puan Zaharah.
Yang baju merah tu bapa mertuaku.. En. yusof sedang memangku Adam. Paling depan adik bongsuku Mohd Noorharif.

Masa sampai Kota Bharu lebih kurang kul 9 mlm, cuma mak mertua aku aje yg ada kat umah. Anak dara aku terus tanya "mana kak ngah?". Bila nenek die kata, "kak ngah beraya umah nenek die lagi satu" (kat Kelate gak... Kg Pendek) then she cried!! Geraaammm aku! bukan nak salam peluk cium nenek & atuk die, ingat nak play-play 2gether aje!

Pagi hari raya ke-2 'Mek' panggilan utk mother-in-law gue ni goreng bihun aje coz tgh hari ada jemputan beraya ke rumah besannya. Aku ikut aje... Anak dara aku masih bersedih so I tell her that she will met her frenz @umah yg kitaorg nak gi sat agi. (HarapX2 ada ler dieorg tur...). Ceria terus muka si Aisyah nih. My mum, dad and Arif on d way coz depa tak mo join kami smlm. Ayah aku orang Kelate gak.. area Bunut Payung. Every year aku beraya kat sana ziarah my aunt and uncle walaupun my parent tak balik Kelate. Aku ni kire wakil ler coz aku aje yg kawein Kelantanese. He..he..

Tengah hari gi umah mak mertua adik husband aku (wah! berbelit plak! alias besan Mek). Menu nasi beriani dgn gulai daging. Eh.. hubby aku makan byknyee.. siap tambah! Gue control aje tapi cuaca panas sangat hingga bergelas-gelas sirap gue minum. Ais plak tuh!! mana pantang gue nih.. Aisyah makan sikit jer coz dah jumpe geng. Grrr... Then, my mum called kata dah sampai umah my aunt so aku gi beraya sana lah plak. Dapat ler 3A (Aisyah, Aiman, Adam) kumpul duit raye! Malam my mum tido umah Mek. Actually, this is not the first time my mum tido sini since gue kawein. Oklah kalu cam ni yek..

Raya ke-3 gi jalan umah cousin gue. Kat situ jumpe cousin lain plak yg gue sendiri tak kenal. Gue sbnrnya dah kehabisan baju kurung. So, today gue pakai long blaus and long pant. Elemek... ni rumah ustaz! Gue buat bodo aje.... Around 3 pm my mum nak balik Kuala Berang dah. Actually, gue nak konvoi sekali tapi Aisyah ngan Aiman tgh seronot main bunga api ngan their cousin, tak sampai hati plak! Besok je-lah gue beransur. Agenda mcm ni pun selalu berlaku. Kata nak balik awal jadi lambat, nak balik hari ni jadi besok. Bab cam ni gue maleh nak bising coz yg bwk keter hubby I. Ikutkan adil... rasenya cam 'berat sebelah'. So sayang... please take note aarrrr!!

Raya ke-4 kul 10pg bertolak setelah diiringi lambaian oleh sanak sedara (selalu touching adegan balik dari kg nih!). Tetiba Sasya call gue... "Alaa.. orang dah nak balik ler". Sasya ni member kamcing gue kat KL, rakan ofis. Aku pun ingat nak beraya umah hubby die kat Taman Uda tapi nak buat camner! Lain kali ye Sha... sampai Kuala Berang dah Zohor. Lunch, mandikan 3A dan solat jamak terus bertolak ke KL. Sampai Kuantan dah nak kul 7 mlm, so we decide to singgah bermalam di Kuantan. Lucky, my sis baru sampai dari Mersing. So, makan ala kadar coz mum kirim nasi ayam. My hubby penat and terus zzzz...... Gue? sembang ngan my sis coz bukan selalu jumpe walaupun dia dok Rawang aje! heh..he..

Raya ke-5 bertolak balik KL around 11pg use Pantai-Timur highway kul 1.30 sampai. Hubby gue terus gi keje lepas 'pindahkan' kiteorang kat rumahKu syurgaKu.

Thursday, 25 October 2007

GAMBAR AIDILFITRI 2007

Me & Adam Nazrin (nearly 5 months old)
Aisyah Irdina posing ala selebriti.Aisyah, Aiman & Adam pose with moyang, Hajjah Embat.
With cousins.... Fareez Zakwan & Fazrein Zidane.

Sorry, smlm tak dpt upload pics. Tak tau sbb aper! Actually, gue pun br belajo buat blog nih!! Maaf ler if terkureng.... Apa-apa pun LAYAN!

Wa balik ari Jumaat just 1 day b4 raya. Nasib baik tak jam cuma at first kat Karak Highway aje yg banyak keter. Sampai Kuala Berang umah nenek kul 2.30ptg then rilex and nolong maner yg patut till bukak pose. Wah!! meriahnyee berbuka ramai-ramai walaupun my auntie from Ipoh still on d way. Malam raye gantung lampu kelipX2, pasang pelita and askar-askar gue pi main bunga api. Seronot dieorang cam gue masa kecikX2 dolu!

Pagi raya cam biasa rutin gue nolong cikitX2 aje coz Adam have to take a look all d time. Mum masak nasi dagang and Laksa with kuah terengganu version. Time orang pi sembahyang raya, gue temenung coz since married gue tak dpt gi solat raye. Sob! sob!.. inilah pengorbanan seorang isteri... harapX2 suamiku doa utk gue sekali ms beribadat. Amiiiiinnn...

Lepas solat raye, husband gue balik cepatx2 gue salam die. Mintak ampun maaf zahir dan batin. When my husband say something, gue rase nak nangis dah! Wa sayang bangat kat die nie... tapi takleh mention lebihX2 noo... HarapX2 dia tak sia-siakan gue & anak-anak! Luv..

Ptg raye balik Kelate lah pulak! Aisyah yg paling hepi coz dia ada geng kamcing, her cousins Atiqullah dan Afifah. Aiman plak ada geng gaduh ala power ranger Syahmi. Nanti gue download gambo kat Kelate plak! Salam Aidilfitri buat sumer.....

Tuesday, 9 October 2007

Selamat Hari Raya!!!!!!

Wa nak ucap.... Celamat Hali Laya buat sumer yg menengok blog wa nih! Ampun dan maap wa mohon dari kalian andai ada terseliuh kata, terlebih gurau serta tercakap yg bukanX2...
Kami sekeluarga akan balik kampung di Kuala Berang, Terengganu, umah 'nyang' 3A. Gua punye nenek ni dah hampir cecah 90thn!! masih kuat ingatan die, masih gagah jalannya... cuma mata je agak kabur. Hasil dari 6 anak beliau dikurniakan 30 cucu (<>) and cicit 50 (yg semakin bertambah dgn produktifnye!). Kalau tak silap gue, Adam cicit terbaru takat ni! he..he..

Monday, 1 October 2007

Ni gambo Aiman masa umur 7 months.
Gambo Aiman 1 year.
Ini gambar favourite gue. Muhammad Aiman Najmi @ 1 year plus... Gambar ini telah menobatkan dia sebagai 'Prince of Carrefour' cwgn Wangsa Maju tahun 2006.

***************** ***********************
Susah Hati... susah hati... I baru dpt sms dari Tadika Sufi (Nursery Aiman & Adam) saying that it will be close for Hari Raya start from 13/10- 21/10. camner nih??? I baru plan nak anto Aisyah situ lps raye coz Tadika Twinkle Tots close lagi lamer! Aisey...


Last weekend mum and dad dtg KL tapi dok umah Mak Su gue kat Wangsa Maju. So, last saturday berbuka amat meriahnyee.... Makcik I from Ipoh pun ada gak! Arif (adik bongsu gue) dan Amin & family pun ader! Kiteorg makan nasi kerabu yg my mum buat. Sedap-nyeee.. Aku bawak kuih keria ciptaan gue (coz aku maleh nak sira gula, taruk gula yg aku mesin..ala mcm kat donut tur! he..he..) itu pun pembantu peribadi aku yang 2 orang tu lebih-lebih! Grrr...

Friday, 28 September 2007




Ini gambo Adam umur 1 hari. Taken on 18th may 2007. Atas.. gambo Adam with his sis and bro @ 1 month age.
Today, my mum dtg from Kuantan. Katanya nak dok cni sampai b4 raye. Nak jaga my 3 little angels tuh! Best gak... nanti balik ptg, lauk berbuka dah ada. Kuih pun mak aku buat! Al-maklum ler.. my mum ni tokeh kantin. So, bulan pose kantin tutup. Bab makanX2 ni, jg citer1 sumer experted! Aku je yg maleh nak korek ilmu masak.. asyik masak mende yg sama aje!
Now, I nak belajo tempek gambo Adam plak! We'll see.....

Thursday, 27 September 2007


Aku frust sangat sbb X dpt download gambo. Camner erk??
Nak story telling pun takde MOOD. Pikir nak masak aper...
2day nak masak gulai sotong pakai susu cair balance wat puding.
If sempat, nak wat sardin roll... inti dah siap! Air oren ke ribena pun no hal!

lunch time td, gi Masjid India. Tak beli apa pun...
Beli baju kat Alya (anak buah gue!). Anak gue?? 3A tu.. dah cukup ler! kasut aje belum.
Aiman dah ada, Aisyah & Adam (ada saiz ker..?) belum lagik!
Chow...

Tuesday, 25 September 2007

Today, I've launching my weblog. Just wanna share with others my experiences and happy moments with my 3 little angels...

1-Nuraisyah Irdina Bt Nazri 6 yrs
2-Muhammad Aiman Najmi B Nazri 3 yrs
3-Muhammad Adam Nazrin B Nazri 4 mths