Monday, 7 January 2008

First Day School at SK Wangsa Jaya




3 Januari 2008 merupakan `Hari Ini Dalam Sejarah' kerana my first child, Nuraisyah Irdina go to school. Yang gambar hari tu gimik aje coz nak bagi dia semangat pegi sekolah. Al-maklumlah... `set' baru ke sekolah kena try dulu! Macam kain kurung tu kena `alter' sikit coz die small size aje!! (mcm gue dulu... the smallest in class! heh..heh..).

Oleh kerana darjah 1 sesi petang, So gue & hubby fetch Aisyah from her nursery, Tadika Sufi. Gue amik half-day leave coz nak jimat leave utk 2008 punye! Sampai SK Wangsa Jaya, parents cuma dok tepi dewan ajer coz student std 1 & 2 penuhi dewan siap dgn `sepanduk kelas'.


Aisyah masuk kelas 2 for temporary untill her exam schedule on 28.01.08. One month for orientation and no need to bring text book. Sib baik coz gue tak leh nak imagine Aisyah will carry the heavy bag and have to panjat tingkat 3 utk sampai ke kelas.
Lepas sumer student masuk kelas, parents kena tunggu kat kantin aje.
So, gue & hubby went out for lunch and sempat singgah JJ Wangsa Maju (nearby). Jgn maree... ibu sempat beli sandal lagi!! kih..kih..

Gambar Aisyah masa berkumpul kat dewan. `Innocent Face' jer anak aku nih!! Satu kelas ngan die ada kawan dari Twinkle Tots...... Dhamirah Irdina (nama pun sama kat ujung tur!). Sorry, takde dlm gambo. Geng Bas Sekolah (ewaaahhh!!) cum geng satu Transit pun ada such as Hilman, Alif dan Akilah. Depa semua tur lain kelas ler....

Krriiiingg.... 3.35 lunch time for std 1 only. Eh! mana pulak anak dara gue nih?? Macam sama aje.... Dengan muka selamba je die dok sblh gue. (OK... very indepedent girl). Bila I tanya, "mana bekal?" I buat sardin roll and kek pisang (beli) spesel utk die sore nih!! jawabnyee.. "tertinggal kat kelas". Then biler I suruh die gi ambik, 5 minutes later.... "Ibu, tak jumpa cari kelas!!" Kah..kah... sian ler. Then, I ask her to que utk beli apa-apa yg patut. Karipap sebiji 30sen. She show the balance... 20 cents! "Okey.. pandai. Mana wallet?" Die geleng kepala. Astaghfirullah... cicir plak! Ms tur tuhan aje yg tahu perasaan aku. Grrrr... sib baik ada sorang ibu student pulangkan balik.

Aktiviti lepas lunch cuma kat dewan. Nyanyi lagu `Saya sayang diri sendiri' (ada ke patut?? sayang ibubapa ker... ok gak!), sebut nama cikgu kelas (depa tak ingat pun...) and 'exercise' ringan (takmo bagi ngantuk...). Gue & hubby keluar jalanX2 and 6pm fetch die kat school. Hopefully after this, she can manage and be strong. I selalu pesan kat die :

1) NEVER... NEVER talk to stranger!
2) Tunggu kereta kak ngah (panggilan utk Shaz) and hafal plat no keter wira tu.
3) Nak gi toilet, bagitau cikgu. Jangan TAHAN kot ter-lepas! ops....
4) Ingat no. hp ibu or Ayah! (masih dlm proses...)
5) Always walk with freinds.

InsyaAllah... Semoga Aisyah menjadi seorang anak yang solehah. Ibu selalu mendoakan kejayaanmu nak. I LOVE YOU!