Friday, 3 April 2009

GeraM... MaraH... SediH...

Kali nie... aku betulX2 GERAMMMM. Marah tol aku ngan anak dara-ku nan sore nih! Ms balik keje td aku betulX2 HOT sapai takde MOOD nak masak! errr... tapi aku masak juga-lah... lambat sket je!

Gue sepatut-nya buat N3 KHAS utk die sbb nak update psl EXAM Sek Agama die tapi... terpaksa gue dahulu-kan dgn STORY TERGEMPAR INI.

Pagi tadi dlm keter, si Aisyah ni mintak duit ngan ayahnya utk bayar yuran PIBG. Aku berat hati nak bagi coz... RM60 hengget. TAPI, ayah-nya bagi jugak dgn alasan Aisyah takkan salah guna & malas nak gi pejabat sek lenkali semataX2 utk byr this yuran. So, aku mengalah... DIAM SHJ.

Petang dlm keter kami tanye 'kakak'.. dah belum yuran PIBG tu, then die kata cikgu X dtg. So, byr on monday-lah. Oleh krn besok-lusa kan cuti weekend so ayah die mintak blk duit tu & tetiba jer die nangis!

"Duit dah hilang....!" terkezut badak gue....

MOTHER INSTINCT! gue dah agak dah.... patut-lah aku rase memang tak sedap ati nak bagi pg td. Memang TERUK Aisyah kena `torture' dek kami.... err... x rotan or pukul taw! cuma... BERSYARAH jer! Setelah kami siasat & call nursery die... mmg AISYAH DIDAPATI BERSALAH KERANA DIA YG MENUNJUK-NUNJUK KAT KWNX2 BHW DIA ADA DUIT BYK! SIAP TAYANG WALLET-NYA..... MARAH TOL AKU DGN SIKAP ANGKUH CENGGITU!!! mmg aku xleh terima...

Yg membuatkan aku MARAH ialah... sifat Ego & menunjuk-nunjuk tu-lah! peh tu X nak say SORRY coz takut banget kat ayah die!

GERAM sbb die x ngaku dr awalX2... sapai umah baru citer! at least aku boleh tanye kwnX2 die kotX2 ada terjumpe duit tu kat nursery!

and aku SEDIH sebab `pandangan' aku x diterima oleh anak-ku mahupun ayah-nya! (bkn sbb duit hilang!)

Frens, aku siap cadangkan nak letak duit dlm envelope & staple so duit X cicir! Lagi satu... aku dah bgtau hubby awalX2 yg kami sepaptut-nya byr terus pada cikgu bukan bg thru anak! TAKDE SIAPA NAK DGR CAKAP SEORANG IBU/ ISTERI ini. Aku betulX2 sedehhh....

Monday, 30 March 2009

Earth Hour... 28.03.2009@20:30

Apa itu `Earth-hour'?
:
:
:
:
:
:
Bagi gue-lah yea.... Hari di mana kita bagi sepenuh sokongan untuk `Selamat-kan Bumi'. Sbnr-nya... byk lagi cara yg perlu kita buat... TERUTAMA-NYA pembuangan sampah seperti plastik yang mengambil masa beratus-ratus tahun untuk lupus even tanam dlm tanah!!! ishh.ishh...

Yang pasti-nya, mlm tadi kami sekeluarga cuba bagi support dgn tutup lampu aje-lahh... Ok-lah tur! kami cuma pakai lilin jer taw! Kipas & TV mesti ler ON beb...

Citer kelakar dr my MIL. Die tepon kami 5min lepas 8.30pm. Tau die tanye apa...
"Ada letrik tak Nur kat KL tu...?"
"mesti-lah ada Mek (panggilan-ku utk MIL), naper"
"tu yg Mek heran, kat sini pun ada lagi... tak tau biler dieorg nak matikan letrik!"
"ehh..ehh.. tak! depa tak matikan sumer... atas kesedaran kita Mek. Tak nak tutup pun takper... depa X paksa!"
"Ooo... patut-lah... Mek tgk sumer umah cerah jer! Abah ko td pesan, pasang lilin-lah takut bergelap!.."
"terpulang pada individu... Mek dok sorangX2 tur... takyah ler tutup! bahaya lak!"

Kesian kat my MIl, die ingatkan org letrik akan `potong api' utk sejam! Mana boleh paksa, kan?..

Citer my mum plak...
"Mummy (aku panggey my mum) tutup lampu tak?"
"Ishh.. mesti-lah ler support! (mak aku pandai ckp omputih taw!), tapi tadi besan mum lak sapai... tak jadi-lah!"
"Oooo...."

Dlm hati aku... mak aku nie ikhlas ker tak ms nak tutup lampu td...? ker... paksa rela? he..he..he..