Friday, 12 September 2008

Ragam 3A

Aku mulakan dgn ragam 'orang bawah umur' yang berpuasa iaitu Aisyah. Setiap kali dia tengok Aiman makan apa-apalah... "Ibu, nanti simpan yea... Aisyah nak makan yg nie!" Sampai roti bakar pun die penah request!!! kah..kah...kah...

Cerita Aiman plak! Satu hari tu gue nampak ler my boy nie masukkan tangan-nya dlm plastik. Peh tu die pegang mainan die. Gue rase pelik... "Aiman buat apa tu" Aku rase nak pecah perut bile die jawab...."Tak boleh pegang nie ibu... CSI" ( for frens info... my fav TV series is CSI MIAMI...) hah..hah..hah..

Latest from Adam. Sekarang dah pandai tekan remote TV & Astro. Kalau die tak suka program/ channel yg kami tgk... die akan carik remote Astro. Bila gue bagi remote TV..."uh.. uh..." sambil ngelengX2 kepala, means die tahu beza remote TV & Astro!!! And jgn korang tak tahu... ini budak, masuk ajer dlm umah (lepas balik keje) terus tercegat kat depan TV & carik remote!???? Haiyaa...
Lagi satu yang aku rase bdk nie cerdik sikit is... time aku bancuh susu utk 2 org sekali gus... then aku bagi kat die botol susu Aiman... ""uh..uh.." sambil ngeleng kepala! Then die tunjuk kat susu die. Means die tahu yg mana botol susu die, yg mana abang punya! he..he...

My Wonderful 3A...

Monday, 8 September 2008

Puasa minggu ke-2

Alhamdulillah... masuk hari ni dah 8 hari umat Islam berpuasa. Gue? issshhh... toksah ler tanya... rase-nya dah nampak anak bulan! toing!!!!!! Tapi aku berjaya `sorok' dari anak dara aku sebab kesian die pose penatX2 tapi tgk ibu die sedapX2 jer... Sluuuurrpp!

Oleh krn gue takde gambo atau lebih tepat lagi.... terrrrr-tinggal memori-card (brp byk kali daaa...) jadi gue cerita aje-lah topik makanan berbuka puasa version kami sekeluarga. Last weekend (1st day puasa) gue buat sardin roll KHAS utk anak dara-ku, Aisyah. Lauk... aku dah lupa coz aku masak yg biaseX2 aje. Peh tu puding (dah mention kan?) utk gue & hubby. Last saturday plak aku buat karipap. Fuiihh... berpeluh ler jugak! (AWAS... peluh tu tak join ngan karipap aku tau! he..he..). Zaman dedolu, ms aku kecik my mum mmg tokeh karipap. Bila ada jamuan guru kat sekolah aku, my mum-lah yg dieorg carik. Kiree.. `kepandaian' gue nie hasil turun-temuran-lah! kengkawan... bukan senang nak kelim(corak tepi karipap tu!) kalau takde basic!

Then ahad lak gue buat samosa inti aku reka sendiri sebab kalau ikut resepi... anak gue tak makan coz ada sayur! Gue taruk udang & ayam. Errr... ada lagi dlm freezer utk hari nie berbuka, so save duit My Hubby hari ni... takyah singgah Bazaar Ramadhan. Ehh.. ada lagi... yg special semalam aku berjaya buat nasi tomato!!! suka sgt biler hubby kata "sedap... tapi next time kurang-kan minyak sapi..." aisey... ada jer yg tak kena! (dlm hati aku ler...) Tapi my kids always bagi ibu die 5 bintang.... Horray!!! Syok bangat biler anakX2 puji even dieorang makan tak habis! kuang... kuang...kuang.... Yg AMAT spesel smlm ialah... my hubby buat daging goreng! sedap you... mmg die tak bagi gue buat lauk nie coz katanya die lagi terror! gue tak kisah... kurang sket keje dapur-ku! heh..heh..

Next week, nak masak apa plak! Frensss.... any ide to try?