Tuesday, 5 February 2008

Bukit Merah.... Part II

Ni galeri kat mulaX2 sampai `Orang Utan Island'. GambarX2 penghuni sini ler...

Welcome to Orang Utan Island!! Ms first time dtg BM dulu, gue tak berkesempatan datang sini coz tak amik pakej. Kali ni nak bagi 3A seronok, layan jer la depa ni!!
Yang nie asyik berkepit ajer! Best friend ler konon... nama die Charles Junior ngan .... (er! gue tak ingat tapi betina). Umoq depa nie baghu 2 tahun. Don't worry... depa 2 ekoq ni tak dok feelingX2 lagi coz under age! Depa matured start umoq 7-8 tahun utk betina, jantan lak 13 tahun. Depa diasingkan sehinga buleh berdikari around 7 tahun ler! Dua ekor tu tak dikurung coz tak dangerous. Masih jinak dan dgr kata... mcm manusia lak jugak! KecikX2 baik jer tapi bila beso.... tuhan aje yg tahu.
Yang nie paling glamour dan 'hebat'. His name is `Mike'. Umur si Mike nie dah menjangkau 26 tahun...beb! tapi ramai peminat wa cakap lu!! Dak Ernie tu ler yg pot-pet story kat gue. Dia ni satuX2 spesis jantan kat sini yg ada pipi labuh cam tu! Menurut pakar, bukan senang or bkn sumer spesis jantan yg ada mende alah tu coz utk dpt rupe & perut pun cam tu gak, depa kena 'fight' each-other utk dapatkan betina yg depa berkenan. Dah menang, baru hormon tukar jadi lagu tu! Peh tu lak.. makin ramai awekz yg akan Q utk dptkn `khidmat' si Mike nie. Ngeh...ngeh.... tapi aku tgk die ni wat muke poyo jer biler hubby I amik gambo die! Macho ler konon!
Mike & BJ... (aku tak pasti sgt.... kekadang dgr cam 'bijih'..ntah!)
My family.... agak susah nak amik gambo penuh 5 orang cam nie, sib baik dak Ernie yg tourist-guide tu tangkap... adalah kenangan. Sebenarnya, Aiman tur dah ngantuk bangat masa naik bot tadi coz lepas main kat waterpark pagi tadi terus hubby I ajak dtg pulau ni. Tapi, bila dah berkenalan ngan all orang utan kat sini... mood terus bertukar. Seronok die biler ada sekor tur yg nama 'Nicole' nak kiss die! Heh..heh.. sib baik si Nicole tu dok dlm cermin.
Hmm... yg atas dukung hubby I tur wat balik sekor (beli ler!). Aiman bubuh nama 'Mike' gak.
Atas bot on d way back from island. Haaa..kat belakang gue penuh ngan tourist from Japan.
Tak tau camner leh bertembung ngan Mat & Minah dari negara matahari terbit ni. Tetiba jer penuh bukan satu, ntah 3-4 bot depa ajer! Asyik sengihX2 je kat kami nie. Bila gue tanya, "Japan?" depa angguk, "which part?" depa sengih lagi! Grrr... mmg dieorg tak tau bhs omputih langsung. Bila time bergambo, siap wat 'cheeeeese' lagi. Sumer dok cuit Adam. Haii.. mintakX2 putih gebu ler si Adam cam org Jepun lepas balik nih!! Around 3pm... balik bilik and zzzz.
Nie aktiviti malam. Saja bwk 3A jalan-jalan & main mainan (Alaa... machine yg pakai token tur! kat JJ and Carrefour pun leh main actually). Peh tu, pi beli souvenir terus kotX2 besok tak mo singgah sini dah! Ops.. lupa nak bagitau yg apartment gue dok tu agak jauh ngan taman tema ni. Nak jimat... Ingat nak makan kat sini gak tapi cam tak menarik aje. So, balik kat Suria Apartment beli nasi ayam (tak sedap langsung... masin lak tu!). Bedal ajer.... yg penting nak tidur, perut harus diisi. Buuuurrp!
Sempat mandi kolam lagi my little 2A nie...
Last pose from Adam and me @ swimming pool, Suria Service Apartment.
On the last day at BMLR, after breakfast bagi can Aisyah & Aiman mandi kolam plak! Aisey... ramai noo... orang tgh mandi. Depa pun nampak cam tak brp hepi ajer! Tadi pun turun b/fast lambat sikit, so mknn pun byk dah abis! Gue bwk bekas isi honey star wat bekal dlm keter nanti. Ms nak check-out tu, panas giler! Ingat nak ambik gambo wat kenangan kat entrance or kat gerbang Bukit Merah ker... tapi tak jadi ler! kang demam plak si Adam nie. So... BYE BUKIT MERAH!! SEE YOU NEXT TIME!! (biler-lah pulak yea?? berlima lagi-kah? atau.... heh..heh) Apa-apa pun, Insya-Allah kalau panjang umur.



5 comments:

kamalina said...

syok la... rasa cam nak pegi je.. tapi tula.. jauhnya.. kita ni kat pahang... berjam2 la nak sampai sana..
anyway, kita ni sama je bila bab2 bergambar.. susah nak bergambar 1 family.. unless ada org yg tlg amikkan...
*** btw, pasal teknik amik gambar tu kan, saya mmg takde basic apa2, main tekan aje camera.. yg bunga tu lak, terkejut gak tgk hasilnya... syok sendiri je tgk gambar tu.. kengkonon lawa sgt la tu... hehee.. ;p

lenny said...

Hmmm... awak bwk dieorg pegi yg dekatX2 pun takpe.. yg penting seronok! Kat Pahang pun byk tmpt menarik aper... Cherating, Balok, Rompin tak pun Cameron or Genting! Raya Cina nie gi mana? mai ler Kuantan... I balik Indera Mahkota.

Pssst!! sesekali `masuk bakul' apa salah-nye! ngeh..ngeh..

Nazathul Hamimi said...

iyer la lenny betul cakap awak, kita ni sejak berkeluarga kalau jenjalan memang susah nak tangkap gambar sefamily, kena harap orang jer tolong amikkan gambar.. kekadang tu malu gak nak suruh orang.heheheh

cantik gambar you all sekeluarga.. excited gak rasanya nak sampai sini.. package BKLR ni termasuk pergi island ni ker?

seronok dengar celoteh lenny tentang orang2 utan tu.. kelakar...

lenny said...

Mimi... dah lama tak dgr kwnX2 panggil nama lenny tu! Bkn apa.. itu nama ms sekolah! Dah berumur nie panggil ajer Nur.(segan plak dgr lenny tur cam artis jer!heh..)

A'ah.. sy ambik pakej. BM tu ada byk resort or apartment. Yg sy pegi hr tu tak best sgt coz tak leh bukak tingkap..byk noo burung layangX2! Grrr... Nanti mimi survey ler yg lain lagi better, yea!! Hmm.. agaknyee sy pun leh jadi `tourist-guide'1 ngehh...

kembarahidup said...

Salam, kak Nur (xpe eh saye panggil kak.)
Saya nk tny, akak ade x gambar ernie yg dimaksudkan dalam post ni? Sebab saya ada kawan yg namanya ernie, yg pernah keje kat situ dan lost contact.. Hu