Tuesday, 15 July 2008

Adam kena HFMD

Apa ittew....?? HFMD stand for Hand-Foot-Mouth Disease... Satu penyakit berjangkit yang boleh membawa maut! Ingat tak penyakit ini pernah `menyerang' Sarawak 2 or 3 years ago dan HAMPIR DARURAT negeri itu dibuatnya. `Tangan, Kaki & Mulut' bukannya Kuku & Mulut, tau! yg tur... utk mooo a.k.a lembu jer.. he..he...

Isnin- 7 Jul 08
Ambik 3A kat nursery but Adam `look different'... "demam kott.. tapi mulut die berair-lah Nur. Bkn die ajer... ada 2 org babies pun sama!" Isshh.. rase dah tak sedap ati, mcm ada yg tak kena. Then bwk pi Klinik kat area umah gue. But Dr said... "demam sikit..." So, amik ubat demam jer. Mlm pun this bebe pun tak wat perangai... ok jer!

Rabu- 9 Jul 08
Share Market mmg memboringkan... so decided blk awal & fetch Aisyah dulu. Ms tunggu bdkX2 keluar, sembang ngan Shaz (owner taska) tiba-tiba... Shaz dpt panggilan dr taska saying that Adam maybe affected by HFMD! Alamak... terus aku jadi tak tentu hala... panik beb! dak kecik br cecah setahun dah kena! Sampai jer nursery, terus aku tgk Adam. Cam biase ler... die ni kalu nampak gue jer terus melalak! Then, aku chk mulut die... ulser & agak berbau. Tanpa buang masa... gue & hubby terus bwk pi Specialist... Klinik Dr Shanaliza. Sah! memang sah... Adam affected by HFMD. Rase nak gugur ler jantung nie... tapi terima je-lah! Ini semua dugaan dr-nya! Dr cuma bg ubat Oral liquid yg picit dlm mulut utk kurangkan rase sakit cam ulser tur. Lain-lain Dr nasihatkan aku bagi jer die minum mendeX2 sejuk such as soya, fruit juice (yg tak masam coz takut sakit mulut die) & vitagen. Mkn lak... make sure yg lembutX2 ajer. Sib baik Adam nie bkn jenis `pemakan'. Ms bancuh susu die pun gue letak ais seketul utk `sejukkan' mulut die.

Khamis- 10 Jul 08
Gue amik Emergency Leave for 2 days to take care Adam. Aiman pun gue jaga kat umah coz nursery depa close for `cleaning'. Sib baik Aiman affected. Errr... bkn nak puji ler, mmg Aiman nie susah sikit ler nak kena demam or selsema... maybe becoz `antibodi' die kuat sket. Today, air liur Adam meleleh dgn byk-nya.... Aku basahkan selai towel kecik and lap sokmo ler... takut menitis kat lantai. Sampai bebe nie naik rimas kat ibu die ni! Demam? takde... aktif ader ler dak kecik ni. Baju die tukar byk kali coz basah dek ayaq lioq & gue mandikan die pun agak kerap. Sib baik tak kena flu plaks! heh...

Jumaat- 11 Jul 08
Hari ke-2 : Ayaq lioq dah kurang meleleh, tapi still lap cam smlm. Adam minum susu cam biase (still add ice cube in his milk) cuma kat tgn & kaki still ada `biji-biji air' cam Chicken Pox tapi sikit sgt ler. Die pun tak rase gatal... means ok ler kott! Then I received one called from Farah- one of mother at the same nursery which is her son also affected by HFMD. OMG... Akief warded at Ampang Puteri coz of dehydrate. Baby Farah nie tak sampai setahun lagi... so, tak mau minum susu & air... that's why masuk wad. Then, Farah bgtau I yg die mmg dah ada experience her eldest son pun warded sbb `virus' dah sampai ke otak! Alhamdulillah... cepat bertindak & bdk tur laa nie geng Aiman kat nursery. Lagi satu yg tak brp sedap di dgr... ekcelli Farah nie dah perasan sorang baby kat taska nie kena HFMD but biler die bgtau parent tur... depa kata "Dr kata demam biase ajer!" Then Farah ask them to go to specialist... but dah terlambat ler coz sumer baby dah kena. I geerraammm sesgt.... tapi nak wat camner, kan! So, next time (maybe) kena `alert' sikit ler... kena tgk gak baby lain or tanya penjaga nursery tu if ada `apa-apa yg tak kena'. So, frens... yg mana hantar anak kat nursery tu, kenaX2 ler beringat sket... demam pun jgn ingat demam biase coz penyakit berjangkit nie biler dah `keluar tanda' baru tahu. Gue pun selama nie tak suka `belek-belek' baby lain tapi... sejak kes nie, mmg kena `skodeng' gaks!

Today- 15 Jul 08
Sorry! smlm, takleh update coz internet prob. Slow giler....
Adam is fully recover... free from HFMD but aku tak tau ler boleh jangkit lagi ker idak. Setahu gue... penyakit berjangkit nie sekali seumur hidup or bergantung pd antibodi. Hopefully Once in a lifetime ler. Next week, nak bwk Adam inject utk Chicken Pox lak. Haaiii... tak tau ler si kecik aku sorang nie... baru cecah setahun tapi dah kena measles & HFMD. Tu laa... makan tak nak, asyik susu & bijirin memanjang. Mungkin Allah nak uji Ibu 3A... agar lebih tabah & lebih berhati-hati.

Wassalam.

8 comments:

Kak Yong said...

eh ye ke nur? dah tu Adam how's sekarang? takut pulak yong dgr....

Nur a.k.a admansyah said...

cepat-nyeee Yong singgah umah kami? he..he... dun wori he's better & really active!

Nur pun baru tau psl nie & search kat google 4 info.

Thanks for concern... Salam cayang buat Chem.

Nazathul Hamimi said...

nur... ngerinya dengar adam kena penyakit tu.. harap2 adam ok dan tak kena lagi pasni.. oo nak injet chicken pox ek.. farhan dah kena inject tu tapi emily blom lagi... kena buat cepat ni..

betul la nur, kadang2 selain kena skodeng baby2 lain, kena jugak tengok tahap kebersihan taska tu jugak.. kekadang dorang tu bukan nak jaga kebersihan sangat.. sepatutnya dorang tu alert sebab dorang jaga budak kecil yang sememangnya sensitif dan mudah kena serang penyakit...

izman said...

harap bersabar. ujian Allah.

moga cepat sembuh sepenuhnya.

Nur a.k.a admansyah said...

Ha'ah Mimi... mmg tak keruan sy dibuatnya. tu laa..sib baik tak masuk wad. Nak kata tak bersih.. tak juga mimi. Becoz of one bb affected so... spread ler d virus tu!

Thanks en Izman... kalau nak info psl HFMD lagi leh visit sy punya fp laks! he..he..

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

ttekejut aku dgr Adam kena HFMD..mujurla dah baik ....alhamdulillah....tp org kata,kalau budak yg dah kena hfmd and lepas tu sembuh,dianyer sistem imunisasi jadi lebih kuat

Nur a.k.a admansyah said...

Thanks for caring Janna...

yr kids bertuah coz mak die jaga kat umah, `kurang pencemaran'.

Ooo... lupa nak wish congrateskat yr blog yg dah mencecah usia 3 thn... lama dah tur!

Nurul a.k.a Riko said...

nur..
ala..siyan pulak dgr Adam kena HFMD..tgh musim kut..cz kt opis nie pun..ada gak anak derang yg kena HFMD nie...speedy recovery for him yer.