Tuesday, 22 July 2008

Biler anak dara aku bercerita...

Mlm tadi, lepas dinner aku join hubby & anakX2 melepak kat ruang tamu (dieorg makan dulu... gue `penutup'). Terdengar conversation antara Aisyah dan ayahnya.

Aisyah : Ayah.. nak dgr satu cerita?
Ayah : hmmm...
Aisyah : Ada seorang budak nama die Ali. Cikgu bagi soalan suruh die jawab...
Ayah : Apa dia?
Aisyah : satu campur satu brp?
Ayah : Hah.. kakak tahu tak?
Aisyah : Bukan org ler... Ali-lah. Ayah dengar je-lah...
( mcm marah je kakak nie coz ayah cam tak layan die!)
Aisyah : Ali ni tak tahu, so die tanya mak die... tahu mak die jwp apa?
Ayah : hmm...
Aisyah : Nasi Goreng!! sbb mak die tgh goreng nasi. Dia tak puashati, die tanya ayah die plak.
Ayah : Ayah die jwb apa?
Aisyah : Perdana Menteri!! sbb ayah die tgh tgk berita psl `Pak Lah'.. Ali tanya abg die plak, Abg die jwb.. Main Game!! sbb abg die tgh main game. Ali tanya nenek die plak... baru lepas solat, nenek Ali jwb... Alhamdulillah!!
(agak-nya semua org kat dlm umah Ali nie... `pekak Badak' kott... Gue fikir ler!)
**********************************************************************

Besoknya, kat sekolah... cikgu tanya Ali :
Cikgu : Ali, satu campur satu berapa?
Ali : Nasi Goreng, cikgu!
Cikgu : (loyar buruk bdk nie... tanya soalan lain-lah!) Ayah awak kerja apa?
Ali : Perdana Menteri!!
Cikgu : (bdk nie.. nak kena nih!) Awak buat apa mlm td?
Ali : Main Game.
Cikgu : (patut-lah...) Nak saya bawak awak jumpa Guru Besar tak?
Ali : Alhamdulillah! Betul tak cikgu jawapan saya???
Cikgu : Aaarrghh.....

LastX2... aku yg berdekah-dekah. Ayah-nya cuma senyum simpul. Tak lawak ker frens?? he..he... sorry ler yea, lawak budak darjah satu. Itu ler gaya-nya!

Adiosss!

6 comments:

Kak Yong said...

mesti rasa syokkan bila anak dah pandai bercerita nih..kalau Chem skrang sibok gak cerita, tapi tah apa2 tah ayat panjang2 dia..hehehehe pangkal ngan hujung ayat aje yong paham..hhehe

sue.anne.na said...

ahahahha.. ada aje akal bebudak nih..

Nazathul Hamimi said...

nur, memang lawak cerita aisyah tu..bila saya baca, senyum jer saya.. sebab saya pernah gak dapat lawak2 cam ni(dari email).. tak sangka memang sekstsa tu real rupa2nyer..ingatkan orang sajer reka2

Nur a.k.a admansyah said...

Mimi, Nur pun tak tau dr manr dg ide bdk std 1 nie. kengkawan depa ler kott...

Nanti yr Emily tur dah petah ckp... pening ler awak melayan die! bkn apa Mimi, boy ngan girl nie lain sket `pandai'-nya!

Nurul a.k.a Riko said...

he.he..ha..kelakarlah. Mcm2 budak skrg nie yer...

Nur a.k.a admansyah said...

Yong~~ mesti tak sabar nak tgk `kepetahan' chem awak! tgk gaya pun bdk tur pandai...

sue.anne~~kat sekolah lebih expose!

Nurul~~sofea pun apa kurang-nya!