Monday, 8 September 2008

Puasa minggu ke-2

Alhamdulillah... masuk hari ni dah 8 hari umat Islam berpuasa. Gue? issshhh... toksah ler tanya... rase-nya dah nampak anak bulan! toing!!!!!! Tapi aku berjaya `sorok' dari anak dara aku sebab kesian die pose penatX2 tapi tgk ibu die sedapX2 jer... Sluuuurrpp!

Oleh krn gue takde gambo atau lebih tepat lagi.... terrrrr-tinggal memori-card (brp byk kali daaa...) jadi gue cerita aje-lah topik makanan berbuka puasa version kami sekeluarga. Last weekend (1st day puasa) gue buat sardin roll KHAS utk anak dara-ku, Aisyah. Lauk... aku dah lupa coz aku masak yg biaseX2 aje. Peh tu puding (dah mention kan?) utk gue & hubby. Last saturday plak aku buat karipap. Fuiihh... berpeluh ler jugak! (AWAS... peluh tu tak join ngan karipap aku tau! he..he..). Zaman dedolu, ms aku kecik my mum mmg tokeh karipap. Bila ada jamuan guru kat sekolah aku, my mum-lah yg dieorg carik. Kiree.. `kepandaian' gue nie hasil turun-temuran-lah! kengkawan... bukan senang nak kelim(corak tepi karipap tu!) kalau takde basic!

Then ahad lak gue buat samosa inti aku reka sendiri sebab kalau ikut resepi... anak gue tak makan coz ada sayur! Gue taruk udang & ayam. Errr... ada lagi dlm freezer utk hari nie berbuka, so save duit My Hubby hari ni... takyah singgah Bazaar Ramadhan. Ehh.. ada lagi... yg special semalam aku berjaya buat nasi tomato!!! suka sgt biler hubby kata "sedap... tapi next time kurang-kan minyak sapi..." aisey... ada jer yg tak kena! (dlm hati aku ler...) Tapi my kids always bagi ibu die 5 bintang.... Horray!!! Syok bangat biler anakX2 puji even dieorang makan tak habis! kuang... kuang...kuang.... Yg AMAT spesel smlm ialah... my hubby buat daging goreng! sedap you... mmg die tak bagi gue buat lauk nie coz katanya die lagi terror! gue tak kisah... kurang sket keje dapur-ku! heh..heh..

Next week, nak masak apa plak! Frensss.... any ide to try?

8 comments:

Mommy Lily said...

salammm

kalau ibu masak mesti sedap kann..tk kira masakan ape pon.. :-)

berbuka menu ape lak hr nie?

Nazathul Hamimi said...

amboi rajinnyer hubby tolong masak kat dapur.. untung nur..

percaya atau tak, mimi blom masak lagi sepanjang puasa ni.. tapi hari pertama puasa tu ada gak turun dapur di rumah MIL.. dia nak sangat makan ayam masak kicap special menantu kesayangan dia ni.. hahaha...

pastu hari2 makan luar.. tak sempat..semalam balik kg mimi pun mak masak (tak senonoh punya anak)

oo awak pakar buat karipap ek.. kalau saya nak order boleh tak?? untuk besday anak2 saya nanti... mesti sedapkan..

nur kita serupa.. bulan mengambang !!!

izman said...

karipap dan samosa mmg aku suka, tapi bab bawang! ampun.

baguslah ko dah galakkan anak2 puasa. nak buat camner kalau dh ternampak anak bulan, normal la tu.

Jasfyra said...

kak, samalah kita bulan mengambang..hehehee
kak nur terror wat karipap ake..saya ni pandai makan je...hehee

wati said...

awak Tahun Ni RAYA mana?akak raya di QUANTAN tahun nie..

Nur a.k.a admansyah said...

Mommy lily..
Thanks visit 3A, td dah gi blog tapi takleh go thru... camaner tu?

Mimi..
nak tempah? mak aiii... takut tak jadik plak! ye-lah...buat utk sendiri cancai jer tapi nak buat utk org.. tak confident lagik!

Izman..
kalu tak taruk bwg.. tak sedap ler kuih tu cik abg oiii. Tapi, karipap cuma pakai bwg beso & biler dah jadi inti... takde rase bwg dah! don wori..

Zuera..
Dah belajar dr kecik lagi.. tu yg buleh buat tu. Ops!nanti kita `ganti' samaX2 plak yea..? Kak Mimi sekali tu join..heh..

K.Wati..
Bab raye nie sy tak penah kat Kuantan coz nenek masih ada di Trg. So, lepas umah hubby @Kelate terus ke Trg. Kuantan kat ner kak?

Ayong said...

wah..kalau berjiran dgn kak nur ni best ni..leh mtk sepinggan! hahahahaha. kitorang pun tah npae ramadhan tahun ni memanjang nya masak..heheheheh rajin lebih lak tahun ni kitorang!

wati said...

Ayah akak dah pindah kat SUNGAI ISAP dan ADIK AKAK kat TAMAN TAS...TAHUN NIE AKAK NAK JUMPA KEKWAN KAT INDERA MAHKOTA.