Monday, 7 January 2008

First Day School at SK Wangsa Jaya




3 Januari 2008 merupakan `Hari Ini Dalam Sejarah' kerana my first child, Nuraisyah Irdina go to school. Yang gambar hari tu gimik aje coz nak bagi dia semangat pegi sekolah. Al-maklumlah... `set' baru ke sekolah kena try dulu! Macam kain kurung tu kena `alter' sikit coz die small size aje!! (mcm gue dulu... the smallest in class! heh..heh..).

Oleh kerana darjah 1 sesi petang, So gue & hubby fetch Aisyah from her nursery, Tadika Sufi. Gue amik half-day leave coz nak jimat leave utk 2008 punye! Sampai SK Wangsa Jaya, parents cuma dok tepi dewan ajer coz student std 1 & 2 penuhi dewan siap dgn `sepanduk kelas'.


Aisyah masuk kelas 2 for temporary untill her exam schedule on 28.01.08. One month for orientation and no need to bring text book. Sib baik coz gue tak leh nak imagine Aisyah will carry the heavy bag and have to panjat tingkat 3 utk sampai ke kelas.
Lepas sumer student masuk kelas, parents kena tunggu kat kantin aje.
So, gue & hubby went out for lunch and sempat singgah JJ Wangsa Maju (nearby). Jgn maree... ibu sempat beli sandal lagi!! kih..kih..

Gambar Aisyah masa berkumpul kat dewan. `Innocent Face' jer anak aku nih!! Satu kelas ngan die ada kawan dari Twinkle Tots...... Dhamirah Irdina (nama pun sama kat ujung tur!). Sorry, takde dlm gambo. Geng Bas Sekolah (ewaaahhh!!) cum geng satu Transit pun ada such as Hilman, Alif dan Akilah. Depa semua tur lain kelas ler....

Krriiiingg.... 3.35 lunch time for std 1 only. Eh! mana pulak anak dara gue nih?? Macam sama aje.... Dengan muka selamba je die dok sblh gue. (OK... very indepedent girl). Bila I tanya, "mana bekal?" I buat sardin roll and kek pisang (beli) spesel utk die sore nih!! jawabnyee.. "tertinggal kat kelas". Then biler I suruh die gi ambik, 5 minutes later.... "Ibu, tak jumpa cari kelas!!" Kah..kah... sian ler. Then, I ask her to que utk beli apa-apa yg patut. Karipap sebiji 30sen. She show the balance... 20 cents! "Okey.. pandai. Mana wallet?" Die geleng kepala. Astaghfirullah... cicir plak! Ms tur tuhan aje yg tahu perasaan aku. Grrrr... sib baik ada sorang ibu student pulangkan balik.

Aktiviti lepas lunch cuma kat dewan. Nyanyi lagu `Saya sayang diri sendiri' (ada ke patut?? sayang ibubapa ker... ok gak!), sebut nama cikgu kelas (depa tak ingat pun...) and 'exercise' ringan (takmo bagi ngantuk...). Gue & hubby keluar jalanX2 and 6pm fetch die kat school. Hopefully after this, she can manage and be strong. I selalu pesan kat die :

1) NEVER... NEVER talk to stranger!
2) Tunggu kereta kak ngah (panggilan utk Shaz) and hafal plat no keter wira tu.
3) Nak gi toilet, bagitau cikgu. Jangan TAHAN kot ter-lepas! ops....
4) Ingat no. hp ibu or Ayah! (masih dlm proses...)
5) Always walk with freinds.

InsyaAllah... Semoga Aisyah menjadi seorang anak yang solehah. Ibu selalu mendoakan kejayaanmu nak. I LOVE YOU!

7 comments:

merpati66 said...

salam....mcm2 ragam anak baru masuk sekolah kan ..

ida @merpati66

http://merpati66.fotopages.com

lenny said...

Thanks... nanti kite visit awak punye fp.

kamalina said...

hehe... aisyah sekolah ptg ke?? nasib baikla my son sek pagi.. senang sikit.. tp nanti darjah 2 & 3 ptg la pulak..
Saya ni semenjak kejadian ari tu, everyday dok pesan kat haziq jgn soh sapa2 anta balik.. :P (seram pun ada bila diingat2kan balik kejadian tu)

cik jaa said...

Salam..

aisyah gi skolah tak hari ni..tentu penat kan skolah petang..ok good nite..cik jaa pun dah ngantuk ni.

cik jaa said...

Salam..
sronok baca blog ni..tambah plak ttg anak sedara sdiri..cik ja paham la karenah murid thn 1 yg baru masuk skolah ni.cik ja ni kan ustajah..ngaja pun murid thn 1 mcm aisyah,mcm kak ngah (kak kg)..apa pun cik ja harap aisyah jd murid yg baik,bijak n rajin belajar..
dah kul 1 pg ni..cik ja nak tido dah,esok nak gi skolah..bai..

lenny said...

A'ah Kamalina, Aisyah sesi ptg. Bg saya ok coz saya tak `kalut' pepagi tur! Belajar agama pun kat nursery die jer... senang! Transport pun nursery punyer!Ye-lah risau caseX2 mcm kena kat u tu...anak dara plak nih! Haziq macho...:p

Haiii... Cik Ja! Baru `singgah' nampak! Anyway thanks..
Aisyah ada peksa KIA2M on 28.01.08 nih, buleh bagi tips?? heh..heh..

日月神教-向左使 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買