Monday, 30 March 2009

Earth Hour... 28.03.2009@20:30

Apa itu `Earth-hour'?
:
:
:
:
:
:
Bagi gue-lah yea.... Hari di mana kita bagi sepenuh sokongan untuk `Selamat-kan Bumi'. Sbnr-nya... byk lagi cara yg perlu kita buat... TERUTAMA-NYA pembuangan sampah seperti plastik yang mengambil masa beratus-ratus tahun untuk lupus even tanam dlm tanah!!! ishh.ishh...

Yang pasti-nya, mlm tadi kami sekeluarga cuba bagi support dgn tutup lampu aje-lahh... Ok-lah tur! kami cuma pakai lilin jer taw! Kipas & TV mesti ler ON beb...

Citer kelakar dr my MIL. Die tepon kami 5min lepas 8.30pm. Tau die tanye apa...
"Ada letrik tak Nur kat KL tu...?"
"mesti-lah ada Mek (panggilan-ku utk MIL), naper"
"tu yg Mek heran, kat sini pun ada lagi... tak tau biler dieorg nak matikan letrik!"
"ehh..ehh.. tak! depa tak matikan sumer... atas kesedaran kita Mek. Tak nak tutup pun takper... depa X paksa!"
"Ooo... patut-lah... Mek tgk sumer umah cerah jer! Abah ko td pesan, pasang lilin-lah takut bergelap!.."
"terpulang pada individu... Mek dok sorangX2 tur... takyah ler tutup! bahaya lak!"

Kesian kat my MIl, die ingatkan org letrik akan `potong api' utk sejam! Mana boleh paksa, kan?..

Citer my mum plak...
"Mummy (aku panggey my mum) tutup lampu tak?"
"Ishh.. mesti-lah ler support! (mak aku pandai ckp omputih taw!), tapi tadi besan mum lak sapai... tak jadi-lah!"
"Oooo...."

Dlm hati aku... mak aku nie ikhlas ker tak ms nak tutup lampu td...? ker... paksa rela? he..he..he..

4 comments:

Jue said...

sy pon support gak 'earth hr' ni nur...saje nk tunjuk cth baek sket kat anak2 kan...so that nti, kot2 cikgu dia taye kat skol, senang sket nak citer kan.

masa tutup lampu tuh. mcm soklan2 kuar.....jenoh ler nak xplain plok kat dorang naper kena tutup lampu.....tepaksa ler me'nerror'kan diri masa tuh menggoreng memcm...hihi

♥ Cik Puan Mimi ♥ said...

haha kesian la MIL awak tu.. ialah dorang kan kat sana, mungkin tak de sapa nak terangkan kan. kesian plak bila dengar .. tapi betul cakap awak tu, kalau dia sengsorang tak yah tutup ler.. tak de sapa pun paksa

aimi @ kamalina said...

hehehe....bergelap gak ye??? samalah kita...awak jgn tak tau nur.. saya kul 8.20 dah tutup lampu..excited punya pasal... mmg bergelap habis...cuma tv je on...kipas tu wajibla, kang panas lak kan... anak2 saya (esp Haziq) tak habis2 remind pasal tutup lampu.... dia gara2 kat ceria la sebab promo pasal earth hour ni kan... bila dah tutup, smua mcm seronok (eps saya & hubby)...siap kluar lagi tgk jiran2 gelap ke tak..tapi hampeh..tak gelap pun..kitorang je yg bersemangat waja..saya rasa kitorang off lebih sejam sebab dah syok tak pasang lampu..ala2 romantik gitu... ahakss...

.:nhalilah:. said...

kami oun support earth hour ni.. tp kipas still on.. kalo tak mau mati kepanasan dua badik tu.. bagus gaks sbb belum pukul 9 dua badik dah tito.. senang skit mama diorg tu..