Tuesday, 7 September 2010

Misteri Man

Allah nak menguji kesabaran-ku.. hanya nak ingatkan aku yg sentiasa careless ini. Mesti kowang blame aku kan? It's my mistake but kes kali nie ada pelik sket. Jom layan...

It's happen on last Fri-3/9/2010, Me & Sasya pi Masjid Jamek nak beli tudung. Kami curik tulang sket coz lunch time sepatutnya kol 12.30 (maybe tipu bos nie yg x berkat!) BelekX2 tudung lagi... (sbnrnya mai MJ ni nak tukar tudung) aisey... dh nama-nya cik puan kan? tetiba rase mcm nk check my paper bag (inside got wallet) but... OMG! My other frens Zaiton n Safina join n I told them the story. Aku dh Blur ms tur... Can't even think wht 2 do! Cuba patah blk tp... ramai sgt org!! and.. aku tk rase tercicir (kalo cicir pun mesti ade org ambik Wallahu Allam) So decide utk X cari n pi tukar tudung (sbb x use CASH kan?), frens borong sampai 5-6 ketul sorang... pehh! Then terus balik naik bas jer!

1st destination MAYBANK A/Park. Terus gue BLOCK c/card & ATM. Then RHB lak.. sib baik 2 bank nie mmg kt ofis gue jer! CIMB jer kena call. Msk ofis ingat nk inform bos nk gi balai wat report tapi... die plak yg ade hal. Means that I hv to stay till 5pm. Br inform Mr hubby... die tak marah cuma... "Awak nie mmg careless! tak tahu lps nie apa lagi nak ilang..." (marah gak tur... issk iskk..)


Sblm blk, ms nk solat asar... tetiba aku dpt satu panggilan telefon.

Misteri Man : Assalamualaikum, cik bernama Nurhaslaini?
Gue : Saya..
Misteri Man : Awak ada pegi Masjid India kan? lepas tu... ada tertinggal beg duit kan?
Gue : Ya..
Misteri Man : Saya ada jumpa beg duit awak, ada buss card kat dlm. So saya call nie sbb sy tgk nama sama dgn i/c...
Gue : Alhamdulillah... mcm mana sy nak jumpa encik?
Misteri Man : Cik dtg jer dekat gerai tudung, blkg bgnn Hanefa. ..
Gue : OK... maybe lepas berbuka sy dtg ambil.. err... en nama?
Misteri Man : panggil sy... Nizam.

Lepas letak tefon tu... Allah saja yg tahu perasaan gue . Syukur... ada juga hamba Allah yg baik hati jumpa & nal bagi balik my wallet. Tahu je-lah kt KL nie... the highest Crime is ragut beg. Mr Hubby fetched and we decided to berbuka kat luar and singgah solat kt manaX2 jer sbb nk terus pi MJ.

8 pm- Kami anak beranak naik lrt ke MJ from S/wangsa. Fuiyoo... seronok banget my 3A leh naik lrt... Depa tak tahu ibu die tgh dup dap.. dup dap... (kotX2 org tu berubah fikiran tak nak jumpa aku or buang je lah beg buruk tur! Nauzubillah) Sampai MJ straight carik 1 st gerai yg aku singgah beli tudung tapi... mcm ada yg tak kena. So aku call...

Gue : Assalamualaikum, en Nizam...
Misteri Man : err... maaf, nama sy bukan Nizam tapi cik nak ambik dompet kan?
Gue : Ya.. kt mana gerai u tu? Sy dh depan bgnn Hanefa...
Misteri Man : OK.. sbrg jln tur ada gerai tudung.. Yg dekat pokok besar bla... bla..

Hampir 20min tercariX2 gerai tur tapi tak jumpe. Something wrong somewhere! Aku call lagi ...

Misteri Man : Awak pegi jer dkt gerai sblh DBKL tur & cuba tanya tuan kedai tudung tu... ada tak org tinggal dompet!
Gue : ok.. ok... tp awak kt mana???


Line dimatikan... (ceh.. mcm citer novel-lah pulak!) Hubby gue dh geram ngan mamat nie... so pi tanya tuan kedai...

Tuan kedai : Ya.. ada satu beg duit tersangkut kat sini. Saya tak nmpk lak saper yg letak...
Gue n Hubby : Terima kasih yea...

Aku belekX2 beg duit tur... SAH! duit takde... but all card & even my I/C still there. Ralat jugak... tapi Alhamdulillah syukur tak yah wat I/C baru. Cume kena wat kad ATM & request C/Card baru jer...

To Misteri Man : Thanks even u songlap my money! I will keep yr SMS (as proves that u're purposely nak kenakan sy). U r a kind person... just not being honest to tell who u are. My conclusion was... U r d one who took my wallet but saya Redha... & anggap bukan rezeki sy.

Alhamdulillah... di bulan Ramadhan yg mulia ini... gue dpt pengajaran yg bernilai...

1) Be careful (jgn asyik wat lupa... esp brg yg bernilai)
2) Don't trust the stranger (kalo aku pi sorang... entahlah! sbb aku rase die mcm ada niat X baik jugak..)
3) Duit bukan segala-nya.... (sbb aku rase lega even die amik duit-ku tp brgX2 lain tetap selamat!)
4) Mungkin ini hikmah Ramadhan... (amalan-ku antara daku & Allah swt saja yg tahu...)




3 comments:

Nurul a.k.a Riko said...

Skrg nie kan...para pencuri professional nie, mmg dah tahu...kaum hawa suka letak purse kat paper bag or kat dlm envelope. Mmg derang aim ladies yg bawak paper bag nie...peh tu seluk ajer tgan derang dlm tu...dah dpt purse!

Tak aperlah Nur...yg penting i/c..menda2 tu sumer hamba allah tu tak amik.

Alhamdullilah! Tuhan gerakkan hati hamba allah tu nk buat panggilan pasal purse u tu laling.

So lepas nie...kena hati2 tawwww...peringatn nie jugak utk aku jua...cz kadang2 kita tak tahu biler pulak turn kita kan.

akim85 said...

La....ingkatkan betul2 baik punya orang ghupa2nya 2x5 jer... Sian akak... Sabar jerla...nak-nak bulan puasa. Orang tu tak takut ker.. di bulan baik ni bukan saje pahala yg berganda, dosa pun digandakan jugak kalau kita buat..

Nur a.k.a admansyah said...

Riko:
Salah tur.. APA YG PENTING? KERJASAMA.. hehehe Betul cik puan, dah bkn rezeki aku! InsyaAllah.. lenkali kena beringat sket

Akim85:
tu lar.. patut akak rase berdebar jer ms nk jumpe tur! tak ikhlas spt kita sangka-kan..
fyi: siap suh akak belanje die taw! tak malu betulll